Stressz, álmatlanság és májkárosodás

Az élelmiszer- és italipar marketingkampányai egyre gyakrabban hirdetnek olyan termékeket, amelyek egészségesnek tűnnek, ám valójában korántsem felelnek meg ezen ígéreteknek. A tudatos fogyasztók számára ez különösen aggasztó, hiszen a piac telített olyan termékekkel, amelyek csak féligazságokra épülnek. Az egyik legjellemzőbb példa a kávé, amelyet a reklámok gyakran úgy állítanak be, mint egy csodaitalt, elhallgatva annak potenciális egészségügyi kockázatait. A marketing világa gyakran él az úgynevezett cherry-picking módszerével, vagyis a termék egyes előnyös tulajdonságait emeli ki, miközben a kevésbé kívánatos információkat elrejti. A kávé esetében a „gazdag antioxidáns-forrás” vagy a „természetes energizáló” jelszavak központi szerepet kapnak, de ritkán esik szó arról, hogy a napi több csésze kávé hosszú távon hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz vagy akár a dehidratációhoz.

A kávéipar, amely a globális piac egyik legnagyobb szereplője, rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a terméket pozitív színben tüntesse fel. Az egészségre gyakorolt hatásokat célzó állítások viszont gyakran figyelmen kívül hagyják az egyéni érzékenységeket és a kockázati tényezőket. Az utóbbi évek wellness-trendjeit figyelembe véve a kávégyártók egyre inkább az egészségtudatos vásárlókat célozzák meg. Olyan kifejezéseket használnak, mint „bio”, „organikus”, „fair trade” – mindezek valóban értékes információk lehetnek, de nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, átfogó tájékoztatást.

Kávészemek láthatók az Insomnia Coffee Company ablakában
Dublin belvárosában.

Kávészemek láthatók az Insomnia Coffee Company ablakában Dublin belvárosában.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A kávé legismertebb jótékony hatása a koffeinben rejlik, amely a központi idegrendszer serkentője. Az éberséget, koncentrációt és teljesítményt növeli, mindössze egy csésze elfogyasztása után. Számos kutatás mutatott rá arra, hogy a rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti bizonyos betegségek, mint például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Ellenben egy koffeinérzékeny személy például súlyos fejfájást, ingerlékenységet vagy szívritmuszavart tapasztalhat, még egy mérsékelt adag kávé után is.

A kávéval kapcsolatos aggályok leginkább a túlzott fogyasztásból erednek. A túl sok koffein nyugtalanságot, szorongást, alvászavarokat és szívritmuszavarokat okozhat. Ezen felül a gyakori kávéfogyasztók egy idő után rezisztensek lehetnek a koffein stimuláló hatásaira, ami nagyobb adagok fogyasztását eredményezheti, így egy ördögi kör alakulhat ki. Bár egyes tanulmányok szerint a mérsékelt kávéfogyasztásnak kedvező, védő hatása lehet a máj működösére, a túlzott mennyiség komoly veszélyeket rejthet. A magas koffeintartalom, valamint a kávéban található különböző vegyületek idővel megterhelhetik a májat, kiváltképp akkor, ha egyéb károsító tényezők – például alkoholfogyasztás – is jelen vannak az életmódunkban. A máj, amely a szervezet méregtelenítésének központja, különösen érzékeny lehet a rendszeres koffeinbevitelre. A kávé önmagában alacsony kalóriatartalmú ital, azonban a legtöbb fogyasztó cukorral, tejjel vagy különféle ízesítőkkel gazdagítja, amelyek jelentősen megnövelik az elfogyasztott kalória mennyiségét., A népszerű a kávézókban kapható ízesített kávéitalok, akár több száz kalóriát is tartalmazhatnak, így hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Ezek a rejtett kalóriák főként akkor problémásak, ha rendszeresen és nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

A koffein stimuláló hatása nemcsak az éberségre van pozitív hatással, hanem a stresszhormonok, például a kortizol szintjét is megemelheti. Ez hosszú távon fokozhatja a szorongást, idegességet és irritációt. Azok, akik eleve stresszes életet élnek, hajlamosabbak lehetnek arra, hogy a kávé csak tovább súlyosbítsa ezt az állapotot, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

Az álmatlanság a kávé egyik legismertebb mellékhatása. Mivel a koffein gátolja az adenozin nevű vegyület hatását, amely az álmosság érzését váltja ki, a késő délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja az alvási ciklusunkat. Ez legfőképp akkor probléma, ha a kávé rendszeres része a napi rutinunknak, hiszen az alvásminőség hosszú távú romlása számos egyéb egészségügyi hátránnyal járhat.

A kávé vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy fokozza a vizeletképződést, és így hozzájárulhat a szervezetből történő ásványi anyagok – például a kalcium, magnézium és kálium – kiürüléséhez. Ezek az ásványi anyagok elengedhetetlenek a csontok, izmok és az idegrendszer megfelelő működésére, így a tartós kávéfogyasztás akár ásványianyag-hiányhoz is vezethet. A kávé vízhajtó hatása révén növelheti a szervezet folyadékveszteségét, ami dehidratációhoz vezethet. A gyakori kávéfogyasztók esetében gyakran előfordul, hogy bár napi több csésze kávét isznak, valójában nem jutnak elegendő mennyiségű folyadékhoz, ami a szervezet számára szükséges lenne. Ez nemcsak szomjúságot okoz, hanem hosszú távon befolyásolhatja a bőr, a vesék és az általános hidratációs állapot egészségét.

Kevesen tudják, hogy a koffein és a kávé egyéb stimuláló összetevői hatással lehetnek a szexuális életre is. A túlzott koffeinbevitel növelheti a szorongást és a stresszt, ami közvetetten rontja a szexuális vágyat és teljesítményt. Ezen túlmenően, a kávé által kiváltott álmatlanság és fáradtság szintén csökkentheti az energiaszintet és a libidót, hosszú távon negatívan befolyásolva a párkapcsolati harmóniát. Szintén egy kevésbé ismert kockázati tényező a kávé savassága. Az érzékeny gyomrú embereknél a kávé túlzott fogyasztása gyomorproblémákhoz, gyomorégéshez és irritábilis bél szindróma kialakulásához vezethet. Továbbá, egyeseknél a kávé dehidratáló hatása miatt fokozódhat a szervezet folyadékvesztése, ami hosszú távon negatív következményekkel járhat. Egy érdekes, ám kevéssé vizsgált aspektus a kávéfogyasztás pszichológiai vonatkozása. Míg a reggeli kávé rituáléja sokak számára egyszerűen egy napi rutin része, nem elhanyagolható az a tény, hogy ez a szokás könnyen függőségbe fordulhat. A koffein ugyanis a dopamin, azaz a „boldogsághormon” szintjét is megemeli az agyban, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy sokan szinte képtelenek enélkül elindítani a napjukat. A kávéfüggőség egy másik rejtett következménye, hogy a napi adag elmaradása elvonási tünetekhez vezethet. Fejfájás, ingerlékenység és fáradtság léphet fel, ha egy megszokott kávézás elmarad. Ezen tünetek pedig fokozzák a visszatérés kényszerét, ami újra és újra a csészéhez vezet vissza.

Képünk az alvászavart illusztrálja.

Képünk az alvászavart illusztrálja.

Fotó: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library via AFP

A kávézás kérdésében a kulcs a mértékletesség. A kutatások arra engednek következtetni, hogy napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása mérsékelt pozitív hatásokkal bírhat, anélkül, hogy komolyabb kockázatokkal járna. Az esti órákban történő kávézás azonban kerülendő, hiszen az alvás minőségét ronthatja. Az is számít, hogy milyen formában fogyasztjuk a kávét. A hozzáadott cukor, tejszín és ízesítők jelentősen csökkenthetik az ital jótékony hatásait, nem beszélve a plusz kalóriákról, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz.

A fogyasztók felelőssége egyre nagyobb abban, hogy átlássák a marketingkampányok féligazságait. A kávé példája jól mutatja, hogy milyen könnyen eshetünk a reklámok csapdájába, ha nem vagyunk kellően tájékozottak. Fontos, hogy mindig kritikusan szemléljük az egészségre vonatkozó állításokat, és igyekezzünk minél több forrásból informálódni a termékek valódi hatásairól. A kávé esetében a mértékletesség és a tudatos fogyasztás lehet a kulcs. Ahelyett, hogy a marketingkampányok csábításának engedve újabb és újabb termékeket próbálnánk ki, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen mennyiségben és milyen összetevőkkel fogyasztjuk a kávét. Az egészség ugyanis nem csupán a reklámok ígéreteiben rejlik, hanem a tudatos döntésekben is.

Elolvasom a cikket