Mennyi gyümölcscukrot fogyaszthatunk naponta?

A fruktóz a természetben előforduló cukor, amely megtalálható a bogyós és egyéb gyümölcsökben, mézben és számos zöldségben. L. Gabdulkhakova táplálkozási szakértő elárulta, hogy mekkora mennyiséget lehet ebből az anyagból naponta elfogyasztani, és milyen előnyei vannak ennek – írja az Izvesztyija nyomán a Gismeteo.ru.

A szakértő szerint naponta legfeljebb 25 gramm fruktózt szabad fogyasztani. Egy szelet görögdinnye például körülbelül öt grammnyit tartalmaz.

Ami a szervezetben feleslegben van, az a májba kerül, és zsírban rakódik le, mert az izmok nem képesek feldolgozni és asszimilálni ezt az anyagot.

Ahogy az orvos mondta, a gyümölcsök azért hasznosak, mert vizet, rostot és antioxidánsokat tartalmaznak. Azonban észszerű mennyiségben kell fogyasztani őket, mivel a visszaélés cukorbetegséggel, májbetegséggel és krónikus hasnyálmirigy-gyulladással fenyeget.

Ezenkívül a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása miatt nőhet a koleszterinszint. Ez pedig zsírmáj kialakulásához és köszvényhez vezethet – hangsúlyozta a szakértő.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a cukorhelyettesítőként árult fruktóz hosszú ideig fogyasztva jelentősen megemelheti a vércukorszintet.

Elolvasom a cikket