Doktor úr, aki dinoszauruszokkal meghódította a világot

Czuppon Réka
2024. október 23. szerda. 7:37

Az amerikai Michael Crichthon saját nevén 24, John Large, Jeffery Hudson és Michael Douglas írói álneveken tíz regényt írt, emellett 26 film és televíziós sorozat forgatókönyvírója vagy rendezője volt.

Munkásságát áthatotta a tudomány iránti, mély érdeklődése, műveiben visszatérő elemként szerepeltek az ember és a technológia közötti feszültségből eredő, erkölcsi dilemmák.
John Michael Crichton 1942. október 23. született a chicagói Illinois-ban. Édesapja újságírói vénáját örökölve már gyermekkorától kezdve író szeretett volna lenni. Ezért 1960-ban a Harwardon irodalmat kezdett el tanulni, ám egyik professzorával támadó nézeteltérései miatt úgy döntött, inkább az orvostudományok felé fordul.

Legnagyobb szerencsénkre, hiszen ott szerezte meg azt a tudományos alapműveltséget és szemléletmódot, amely a későbbiekben mind írói stílusát, mind pedig történeteinek hitelességét megalapozta.
Még medikus korában első, saját nevén megjelenő regénye, Az Androméda-törzs volt. A könyv világsiker lett, film is készült belőle. Crichthon elsőként tette fel a kérdést: fel vagyunk készülve egy világjárványra? A 206 centiméteres magassága miatt sokszor kiközösített férfivel egy csapásra mindenki beszélgetni akart a Harvardi Orvosi Egyetem ebédlőjében.
Bár summa cum laude orvosi diplomát szerzett, soha sem praktizált. Az egyetem elvégzése után, az 1970-es évektől a filmrendezés felé fordult. A nézők hamarosan igazolhatták tehetségét a mozivászonokon is. Író-rendezője volt a Feltámad a vadnyugatnak (West World), a Nagy vonatrablásnak (Great trainrobbery), ahol olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Sean Connery és Donald Sutherland. A Kóma című, orvosi thrillerrel új műfajt alkotott a filmiparban, amelyet Michael Douglasszel forgatott.
Talán legismertebb történetét, a Jurassic Parcot életének egy mély, depresszív időszakában írta, amikor írói váltságban volt. 1999-ben megjelent története a dinoszaurusz-popkúltúra bálványává vált.
Crichton történeteinek cselekményei, fordulatai és karakterei is kitaláltak, azonban regényeinek kiinduló problémáit kivétel nélkül tudományos eredményekre, elméletekre és adatokra alapozta.
Elnyerte az Edgar Allen Poe-díjat két regényéért is, illetve az Amerikai Orvosi Szakírók díjat, George Foster-díjat és A legjobb televíziós sorozat díjat is megkapta. A People Magazin 1992-ben a világ ötven legragyogóbb személyiségei közé választotta. Még egy új dinoszauruszfajt is elneveztek róla: a Crichtonsaurus bohlinit.
Szinte minden regényéből hollywoodi film született, alkotásai halála után is milliós jövedelmet jelentenek mind családjának, mind pedig azoknak, akik újra megfilmesítik lebilincselően izgalmas történeteit.

Elolvasom a cikket