Zelenszkij szerint a németek félnek az oroszoktól

A választások nélkül hivatalban lévő ukrán államfő nemrég tért vissza nyugat-európai és amerikai körútjáról, amelyen a „győzelmi tervéhez” kért támogatást. Bár az USA és szövetségesei több fegyvert és lőszert ígértek, de nem támogatták tervét.

„Mindent úgy mondok, ahogy én látom, és nem úgy, ahogy valakinek tetszik. A német fél szkeptikus a NATO-csatlakozásunkkal kapcsolatban, és ez tény” – mondta Zelenszkij hétfőn Kijevben újságíróknak.

Elismerte, hogy Németország az USA után a második helyen áll az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatások tekintetében, de azzal érvelt, hogy a berlini hatóságok „félnek a NATO–Németország témától, amikor az orosz reakcióról van szó. Erről van szó.”

Egy „nagyobb szövetség” befolyással lehet Németország véleményére – mondta Zelenszkij, kifejtve, hogy ez „egy magabiztos »igen«-t jelent az USA részéről”. Kijev úgy véli, hogy az Egyesült Államok vezette szövetségben „konszolidálódik a vélemény” Ukrajna tagságának kérdésében, ami „hatással lesz például Magyarországra és Szlovákiára is” – tette hozzá.

Budapest és Pozsony nyilvánosan ellenezte Kijev NATO-felvételének gondolatát. Robert Fico szlovák miniszterelnök még azt is mondta, hogy amíg ő van hatalmon, megvétózza az indítványt, mert az világháborút váltana ki.

Ukrajna tavaly meghívást várt a NATO-ba, és ennek elmaradása miatt Zelenszkij a közösségi médiában megjegyzéseket tett, amelyek állítólag veszélyeztették az Egyesült Államokkal való kapcsolatát. A szövetség elfogadott egy nyilatkozatot, amely szerint Kijev akkor válik taggá, „ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”. Ezt a megfogalmazást az idei nyilatkozatban is megtartották, bár azzal a megkötéssel, hogy Ukrajna útja a NATO-ba „elkerülhetetlen”.

Oroszország világosan jelezte, hogy Ukrajna semleges státuszán kívül semmi mást nem fogad el, és hogy demilitarizáció és „nácitlanítás” nélkül Kijev továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene.

„Ukrajna tagsága az Észak-atlanti Szövetségben bármilyen területi formában teljességgel elfogadhatatlan Oroszország számára, és nem lehet része semmilyen béketervnek vagy közvetítési kezdeményezésnek” – mondta Oroszország ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia hétfőn a Biztonsági Tanácsban.

Elolvasom a cikket