Több ezer külföldi katona léphet be az oroszok oldalán a háborúba

Nemrég az a hír borzolta a kedélyeket, hogy Észak-Korea is beszállhat Oroszország és Ukrajna konfliktusába. A feltételezéseket tovább erősítette az az információ, miszerint észak-koreai katonák estek hadifogságba ukrán oldalon, miután dezertáltak.

A helyzet kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap „új fenyegetésnek” nevezte Oroszország és Észak-Korea együttműködését, amely szerinte jócskán megnövelheti a háború eddigi volumenét. De a NATO-főtitkár, Mark Rutte is „jelentős eszkalációnak” nevezte ennek a lehetőségét. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban azonban „újabb álhírnek” nevezte az észak-koreai katonák oroszországi tartózkodásáról szóló híreket.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő pedig a Mandinernek arról beszélt, hogy az északiak jelenléte ha nem is a frontvonalon, de valószínűsíthető.

Most Zelenszkij újra megkongatta a vészharangot, kedden a Politico beszámolója szerint arra szólította fel a szövetségeseit, hogy tegyenek lépéseket ebben a kérdésben, és ne riadjanak vissza a kihívástól.

Az elnök azt mondta, hogy a hírszerzés szerint jelenleg 12 ezer észak-koreai katona készül bevetésre orosz részről.

„Információink vannak arról, hogy két észak-koreai katonai egység kiképzése folyik – akár két, egyenként 6000 fős dandáré” – mondta beszédében Zelenszkij.

Az ukrán elnök amiatt is felemelte a hangját, hogy Phenjan és Peking is egyre komolyabb támogatást nyújt Moszkvának. Zelenszkij szerint az Észak-Korea részvételére adott kollektív válasz hiánya felbátoríthatja Moszkvát.

„Ha Észak-Korea be tud avatkozni az európai háborúba, akkor a rezsimre nehezedő nyomás biztosan nem elég erős” – mondta az elnök, majd közölte, hogy „határozott, konkrét választ” vár a világtól, „remélhetőleg nem csak szavakban”.

Mindeddig azonban sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem erősítette meg azokat az ukrajnai és dél-koreai jelentéseket, amelyek szerint Észak-Korea csapatokat küldött Putyin erői mellé.

Elolvasom a cikket