Ukrajna nem éri el az orosz légierő bázisait ATACMS rakétákkal

„Oroszország már kimozdította légiflottáját az ATACMS rakéták hatótávolságából” – mondta Austin.

Így válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy Washington kész-e engedélyezni Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel csapjon be mélyen orosz területre . Austin szerint Ukrajna ehelyett nagy hatótávolságú drónokat gyárthatna.

Ahogy a New York Times is megírta, az ATACMS rakéták hiánya volt az egyik oka annak, hogy Joe Biden elnök nem volt hajlandó feloldani az Oroszország elleni, nagy hatótávolságú csapások tilalmát, noha Kijev ezt régóta kéri. Az amerikai lap szerint a Pentagon elismeri, hogy lehetetlen nagy mennyiségű rakétát szállítani Ukrajnának, mivel akkor magának az Egyesült Államoknak a védelmi képessége csökkenhet.

Amint azt Vlagyimir Putyin elnök korábban kijelentette , a NATO- tagországok most nemcsak a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek Kijev általi alkalmazásáról tárgyalnak, hanem arról is döntenek, hogy közvetlenül bekapcsolódnak-e az ukrajnai háborúba. Ráadásul egy ilyen lépés jelentősen megváltoztatja a konfliktus lényegét, és azt jelenti, hogy a NATO-tagok – az Egyesült Államok és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján fog döntéseket hozni – zárta szavait az orosz államfő.

Elolvasom a cikket