Csökkentheti a rák kockázatát, elősegíti a koleszterinszint egyensúlyát és a szív egészségét

Bár a legtöbbünknek a sárgarépa élénk narancssárga színnel társul, eleinte ez a gyökérzöldség sárga és lila volt. A sárgarépának leggyakrabban a gyökerét fogyasztjuk, de a levelei és a szára is ehető. A sárgarépát fontos étrendi karotinforrásnak tartják, amely fedezi az A-vitamin szükségletünket.

A sárgarépa tápértéke (80 g-os adagonként):

– 27 kcal/117 kJ;

– 0,4 g fehérje;

– 0,3 g zsír;

– 6,2 g szénhidrát;

– 3,1 g rost;

– 142 mg kálium;

– 2 mg C-vitamin.

Milyen előnyei vannak a sárgarépának a szervezetünk számára

Az étrendi karotinoidok gazdag forrása

A sárgarépa gazdag a karotinoidoknak nevezett növényi vegyületekben: ezek a vegyületek a gyökérben halmozódnak fel, abban a részben, amelyet a legtöbbet fogyasztunk. A sárgarépában lévő karotin mintegy 80 százaléka a béta-karotin egy fajtája, amelyet gyakran A-provitaminnak is neveznek, mivel a bélrendszerünkben A-vitaminná alakítjuk át. A legtöbb ilyen karotinoid a gyökér pépében vagy külső részében található, nem pedig a magban.

A karotinoidok fontos szerepet játszanak a látás fejlődésében, segítenek az immunrendszerünk működésében, fontosak a bőrünk és az egészséges öregedés szempontjából, és támogatják a nyálkahártyánkat.

Érdekes módon, ha a sárgarépát sütéssel, pirítással vagy mikrohullámú sütéssel készítjük el, növelhetjük vagy legalábbis megőrizhetjük karotinoidtartalmát. Adjunk egy kis olajat ehhez a zöldséghez, hogy még jobban felszívódjon a provitamin A-tartalom.

Elősegíti a koleszterinszint egyensúlyát és a szív egészségét

A sárgarépa rost- és C-vitaminforrás, amely elősegíti a szív és az érrendszer egészségét. A sárgarépa segít megváltoztatni a koleszterin felszívódását is, így javíthatja annak egyensúlyát a szervezetben. A legtöbb bizonyíték azonban állatkísérletekből származik, és további kutatásokra van szükség a szívre gyakorolt jótékony hatásainak megerősítéséhez.

Segíthet a túlsúly leadásában

A sárgarépa alacsony kalóriatartalmú és jó rostforrás. Tanulmányok kimutatták, hogy a sárgarépa étrendbe való beillesztésével növelhető a jóllakottság érzése. Egyes fogyókúrás tervek, például a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták azonban azt tanácsolják, hogy kerüljük ezt a zöldséget, mivel magas az egyszerű szénhidráttartalma. A sárgarépa egyéb egészségügyi előnyeit is figyelembe kell venni, valamint azt, hogy a sárgarépa szerkezete, rosttartalma és magas víztartalma csökkenti az étvágyat. Természetes édessége is segíthet a cukorbevitel csökkentésében az étrendben.

Csökkentheti a rák kockázatát

A sárgarépában található védő növényi vegyületeket összefüggésbe hozták a rák kockázatának csökkentésével, bár ezt a tényt kevés tanulmány igazolta. A csökkent kockázat annak köszönhető, hogy a sárgarépát azok az emberek szeretik, akik nagyobb valószínűséggel fogyasztanak egészséges, sokféle zöldségben gazdag étrendet.

Segít megvédeni a bélrendszer egészségét

Egy fiatal nők bevonásával végzett vizsgálat, akik három héten keresztül annyi sárgarépát ettek, hogy napi 15 g rostot kapjanak, megállapította, hogy a rostok jól erjeszthetők. A kutatás azt is megerősítette, hogy a zöldségnek prebiotikus szerepe van, ami azt jelenti, hogy a sárgarépa rostja jó táplálékforrás a bélben élő jótékony baktériumok számára. Ezek közül a bélbaktériumok közül sokan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek nemcsak a bélrendszerre, hanem általában az egészségünkre is jótékony hatással vannak.

Az orvosok szerint ahhoz, hogy a sárgarépa minden egészségügyi előnyét élvezhessük, napi 1-2 darabot kellene fogyasztani belőle.

Elolvasom a cikket