A pilóta, aki 56-ban nem volt hajlandó a tömegbe lőni

Szerencsére másként és nagyon jól döntöttem, hogy a légi támadás helyett géphibát jelezve visszatértem a kecskeméti reptérre. Takács Géza egykori bajtársam azonban sortüzet adott le a tömegre – mondta beszélgetésünk során a 95 éves, Kecskeméten élő Mészáros László egykori vadászrepülő-pilóta, aki 1957-ben szerelt le a hadseregből.

Éppen hatvannyolc éve annak, hogy 1956-ban Magyarországon forradalom tört ki a kommunista rendszer ellen. Ma már alig élnek azok közül, akik cselekvő résztvevői voltak az eseményeknek. Akik élnek és még emlékeznek a történtekre, nagyon idősek. Közéjük tartozik a Kecskeméten élő 95 éves Mészáros László , akit MiG–17-es repülőgépével a tiszakécskei légi támadást elrendelő parancsnok a Tisza-parti város légterébe vezényelt. Ő azonban géphibára hivatkozva visszatért Kecskemétre. A katonai vezetés azt a hírt kapta akkoriban, hogy Tiszakécskén október 27-én a forradalmi tömeg akasztani készült a párttitkárt, a tanácselnököt. A vezetés meg akarta menteni az életüket a repülősök közbelépésével. Végül csak egy repülő – Takács Géza hadnagy – vett részt a vérengzésben. A pilóta 17 embernek oltotta ki az életét, több mint százan megsebesültek a támadás következtében. Az illető három év múlva egy különös fegyverbaleset következtében meghalt.

Az idős, egykori vadászpilóta, Mészáros László az eseményeket úgy idézte fel, mintha tegnap történtek volna. Már a bevonulás előtt vitorlázó-, majd motoros repülő volt. Ahogy fogalmazott, imádott repülni, úgy vonult be, hogy tudták a sorozók, hogy ő a tiszti főiskolára megy. 1953. november 6-án tisztté avatták a Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskolán. Kecskemétre vezényelték, ahol előbb MiG–15-ös vadászgépen repült, majd 1956-ban az akkor a világ egyik legjobb gépének tartott MiG–17-re kapott kiképzést a fiatal hadnagy.

1956. október 23-a után, amikor kiderült, hogy Kecskeméten is megjelentek a fegyveres felkelők, a repülőtéren másodfokú készültséget vezettek be. Ez azt jelentette, hogy a pilótáknak folyamatosan bent kellett tartózkodniuk a bázison, a gépek felfegyverezve, kigurulásra vártak.

Teltek a napok, és október 27-én felderítő repülést kellett végrehajtaniuk Kiskunfélegyháza térségében, majd a harcálláspontra olyan információk érkeztek, hogy tömegek mozognak Kiskőrösön. Ekkor felszállt egy két gépből álló raj, és elrepült a kis város felé. Majd Mészáros László és társa, Takács Géza is parancsot kapott délelőtt 11–12 óra között, hogy szálljanak fel. Ezt követően kaptak utasítást, hogy repüljenek Nagykőrös és Cegléd környékére, derítsék fel, vannak-e megmozdulások. Nem láttak semmi különlegeset, ám ekkor érkezett a szörnyű parancs, hogy Tiszakécske fölé kell repülniük, mert ott a tömeg akasztani akarja a tanácselnököt és a párttitkárt. Rögtön ezután hallotta a repülős belső rádióban, hogy Kiskőrösről visszarepültek a társai, és ott géppuskázás történt.

Elolvasom a cikket