Fordulat a háborúban

Megdöbbentő információkat közölt Törökország és Oroszország kapcsolatáról a Financial Times (FT). Az angol nyelvű gazdasági napilap értesülései szerint Ankara az elmúlt hetekben titokban módosította vámrendszerét, hogy megakadályozza több tucat, amerikai eredetű termék Oroszországba történő exportját. Ezeket az árucikkeket Washington és nyugati szövetségesei kulcsfontosságúnak tartják Moszkva ukrajnai háborús erőfeszítéseiben.

A lap három, az üggyel közvetlen kapcsolatban álló forrásra hivatkozva állítja, hogy Törökország elektronikus vámrendszere immár nem teszi lehetővé az exportőröknek az úgynevezett „harctéri áruk” Oroszországba történő szállítását. Korábban ezeket a termékeket akadálytalanul lehetett exportálni az országba.

Az intézkedés olyan termékeket érint, mint a mikrocsipek és távirányító rendszerek, amelyeket a nyugati szövetségesek szerint fegyverekben használnak fel.

Az Financial Times szerint Törökország azért cselekedett titokban, mert nem akarja nyíltan provokálni Oroszországot, miközben igyekszik megfelelni az amerikai elvárásoknak.

A cikk rámutat, hogy ez a lépés a legújabb jele annak, hogy Törökország visszalép attól a szereptől, amelyet a háború korábbi szakaszában vállalt, amikor egyfajta menekülő útvonalat biztosított Oroszországnak a nyugati szankciók elől. Idén korábban a török bankok is jelentősen csökkentették az orosz partnerekkel folytatott üzleti tevékenységüket, miután az USA szankciókat helyezett kilátásba azokkal a pénzintézetekkel szemben, amelyek a Kreml háborús gépezetét támogató tranzakciókat bonyolítanak.

Az FT emlékeztet arra, hogy Washington már régóta aggódik amiatt, hogy Törökországot közvetítőként használják az Oroszországba irányuló, katonai célokra is alkalmazható áruk beszerzésére. Joe Biden kormányzata magas rangú tisztviselőket küldött Törökországba, hogy nyomást gyakoroljon Erdogan kormányára, miközben török cégeket is szankciókkal sújtott az Oroszországgal folytatott kereskedelem miatt.

A cikk rámutat arra is, hogy bár Törökország lépése jelentős, a globális ellátási láncok összetettsége miatt továbbra is nehéz lesz teljesen megakadályozni, hogy kulcsfontosságú technológiák jussanak el Oroszországba. A közvetítő országokon keresztül történő kereskedelem, valamint olyan nagy exportőrök, mint Kína és India folyamatos szállításai miatt az orosz hadiipar valószínűleg továbbra is hozzá fog jutni bizonyos mértékben a szükséges alkatrészekhez és technológiákhoz.

Elolvasom a cikket