Figyelmeztetett a vegyész, a linóleum rákot okozhat

„Az ilyen linóleum klórt, ftalátokat, ólmot, kadmiumot és más veszélyes anyagokat tartalmazhat. A legveszélyesebbek a ftalátok, amelyek közvetlenül a PVC termékek használata során szabadulhatnak fel. Ezek máj- és vesebetegségek, valamint rákos megbetegedések okozóivá válnak” – mondta a vegyész a Lenta.ru-nak.

A szakértő hozzátette, hogy a PVC linóleum összetételében szintén jelen lévő ólom és kadmium neurotoxinok, amelyek a központi idegrendszer rendellenességeit, valamint vesebetegségeket okozhatnak.

„A rosszul szellőző helyiségekben a levegőben felhalmozódhatnak a veszélyes anyagok, amelyek közül sok rákkeltő. A káros gőzök kockázata megnő, ha a linóleumot melegítik, például ha napfénynek teszik ki. Belélegzésük fejfájáshoz, szédüléshez, hányingerhez, nyálkahártya- és bőrirritációhoz, hosszan tartó hatás esetén pedig az ideg- és szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai károsodáshoz vezethet” – hangsúlyozta Gerwald.

A vegyész szerint az ilyen linóleum előállítása és ártalmatlanítása is veszélyes, ami a légkör mérgező anyagokkal való szennyezéséhez vezet.

Elolvasom a cikket