Így károsíthatja egészségünket a mindennapi teázás

A teafogyasztás évezredes hagyománya az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ismert, azonban a modern kori teázási szokások rejtett veszélyeket is hordozhatnak. Az utóbbi évtizedekben elterjedt teafilterek műanyag és papír alapanyaga nem biztos, hogy biztonságos – írja a mindmegette.hu.

A filterek forró vízbe helyezése során káros anyagok, például mikroműanyagok oldódhatnak ki, amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Kutatások szerint egyetlen műanyag teafilter több milliárd mikroműanyag-részecskét bocsáthat ki, amelyek gyulladást, sejtkárosodást és akár szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.

A mikroműanyagok fogyasztása a mindennapok részévé vált, és a felnőttek mellett a csecsemők és a várandós nők is ki vannak téve ennek a veszélynek. Egy átlagos ember évente akár több tízezer mikroműanyag részecskét is elfogyaszthat, ami hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat az egészségünkre nézve.

A teázás élvezetéről nem kell lemondani, ha biztonságosabb alternatívákra váltunk. A fém vagy bambusz szűrők, illetve a beépített szűrős teás edények hosszú távon használhatóak, és nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Emellett a százszázalékos pamut szütyők is környezetbarát megoldást kínálnak.

Elolvasom a cikket