Ez az ital segít, hogy ne legyen többé gond az alvással

Ahogy vannak olyan ételek, amelyek elősegítik a pihenést, úgy egyes italok is hozzájárulhatnak a nyugodt éjszakákhoz. Talán nem is gondolnánk, de a teafogyasztás is ezen módszerek közé tartozik, ráadásul szinte mindegy, hogy milyen fajtát iszunk.

Dr. Tim Bond teakutató és kémikus vizsgálatai alapján megállapította, hogy bármilyen fajta tea fogyasztása hozzásegíthet minket ahhoz, hogy könnyebben álomba szenderüljünk és nyugodtabban aludjunk. A közkedvelt ital titka, hogy segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, amelyek az alvászavar kialakulásának leggyakoribb okai. A hiedelemmel ellentétben nemcsak a gyógyteák, mint a kamilla és a levendula segítenek, hanem meglepő módon a magas koffeintartalmú zöld és fekete tea is ugyanolyan hatékonyak. A tudományos vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy még napi öt adag zöld tea elfogyasztása is egészséges, és az ital javítja az alvás minőségét és mennyiségét egyaránt. A fekete tea kapcsán is végeztek kutatásokat, és arra jutottak, hogy a népszerű ital fogyasztásának köszönhetően többet alhatunk, sőt az elalváshoz szükséges idő rövidül a tea összetevője, az L-theanin hatására.

A teafogyasztás mellett más módszerekkel is megpróbálhatjuk javítani az alvás minőségét. Életmódbeli változtatások, mint például a rendszeres mozgás, a reggeli napfényben tett séta, a meditáció és az esti képernyő előtti idő lerövidítése érezhetően pozitív hatást gyakorolnak az éjszakai pihenés minőségére. Emellett a táplálkozás is nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire jól alszunk. Vannak például olyan gyümölcsök, amik elősegítik a nyugodt alvást. Az esti órákban mindenképpen kerüljük a magas zsírtartalmú, erőteljes fűszerezésű, nehezen emészthető ételeket. Helyette részesítsük előnyben a lassú felszívódású szénhidrátokat, illetve a fehérjében gazdag fogásokat. Így például a tojás, a hal, a diófélék, a gabonafélék és a hüvelyesek jó választásnak bizonyulhatnak. Emellett a joghurt, a túró vagy a banán is kiváló esti nasi lehet.

Elolvasom a cikket