Hét egészségesnek hitt élelmiszer, ami nem biztos, hogy jót tesz

Mindennapos bevásárlásaink során gyakran találkozunk olyan feliratokkal, mint „alacsony zsírtartalmú”, „vegán”, „gluténmentes”, „csökkentett szénhidráttartalmú” vagy „hozzáadott cukor nélkül” – ám ezek a meghatározások nem jelentik automatikusan azt, hogy az adott termék jót tesz nekünk, vagy hogy a fogyókúránkba is beleillik.

1. Fehérjedús = fogyaszt

Olyan élelmiszerek, mint a hal, tojás vagy bab, jó választásnak számítanak egy fehérjediéta során, mivel eleve magas a fehérjetartalmuk. Viszont a fehérjeszeletek és -turmixok nem mindig olyan egészségesek, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ha kiegyensúlyozott étrendet követünk, általában nincs szükségünk étrend-kiegészítőkre a fehérjebevitel növelésére. Ha nem sportolunk, csak fehérjében gazdag táplálékkiegészítőket fogyasztunk, ne számítsunk arra, hogy ettől lefogyunk. Ráadásul ezek a termékek sok esetben cukrot és mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, ami megnehezíti a súlycsökkentést.

2. Gluténmentes = egészséges

A gluténérzékenységben vagy allergiában szenvedők számára a glutén kerülése valóban szükséges. Azonban attól, hogy egy élelmiszer gluténmentes, még nem lesz diétás vagy egészséges. A legtöbb gluténmentes termék és édesség ráadásul valójában jóval több kalóriát tartalmaz, viszont jóval kevesebb fehérjét, rostot, vitamint és ásványi anyagot.

3. Alacsony zsírtartalmú = diétás

Csak azért, mert egy élelmiszer alacsony zsírtartalmú, még nem jelenti azt, hogy diétás. Az élelmiszergyártók ilyenkor a zsírt gyakran cukorral vagy más adalékanyaggal helyettesítik, hogy az ízveszteséget pótolják. Ráadásul a zsírmentes termékek kevésbé lehetnek laktatóak, mivel a zsír olyan makrotápanyag, amely támogatja a teltségérzetet, és élvezetesebbé teszi az ételek fogyasztását. A zsírok nélkülözhetetlen részét képezik az étrendnek.

4. Vegán = alakbarát

A növényközpontú étrend követése és a kevesebb hús fogyasztása jótékony hatással lehet az általános egészségre, valamint a környezetre. Néhány vegán és növényi alapú húspótló termék azonban tele van ultrafeldolgozott összetevőkkel, sóval, cukorral és egyebekkel, amelyek nemcsak hízlalnak, de egészségtelenek is.

5. Növényi tej = kevesebb kalória

A növényi tejek egyre népszerűbbek, ahogy egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre. Bár a magtejek kiváló alternatívájuk lehetnek a tejtermékeknek, nem biztos, hogy mindegyik diétásnak mondható. A legtöbb ugyanis tartalmaz cukrot, vagy más olyan adalékanyagot, ami gátolja a fogyást.

6. Müzli és müzliszelet = a legjobb diétás reggeli

A müzlire és a müzliszeletekre évtizedek óta úgy tekintünk, hogy azok egészségesek és diétások. Bár valóban ezek közül egyes termékek meglehetősen táplálóak, azonban a legtöbb tele van hozzáadott cukorral, és nagyon sok kalóriát tartalmaz. Ahelyett, hogy előre elkészített müzlit vásárolnánk a boltban, próbáljuk meg otthon elkészíteni a saját müzlinket, olyan tápláló összetevőket használva, mint a diófélék, chia mag, hajdina, zabpehely, és cukor helyett aszalt gyümölcsökkel édesítsük, de abból is csak keveset és olyat, amely cukor nélküli aszalással készült.

7. Aszalt gyümölcs = kalóriaszegény csokialternatíva

Az aszalt gyümölcs jól jöhet, de csak megfelelő mennyiségben. Figyeljünk a hozzávalókra, mert bizonyos fajták akár hét fánkra elegendő cukrot is tartalmazhatnak. Ha igazán egészséges aszalt gyümölcsöt szeretnénk, szerezzünk be otthonra aszalót, és készítsük el magunknak, vagy próbáljunk meg minél kevesebbet fogyasztani a boltban vásárolt fajtákból.

Elolvasom a cikket