Korrupció miatt lemondott a legfőbb ügyész

Ukrajna legfőbb ügyésze, Andrij Kosztin bejelentette lemondását egy sorozási botrány miatt. Ennek alapja, hogy több tucat hivatalnokot azzal vádolnak, hogy pozíciójukat kihasználva szereztek rokkantsági státust, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot – írja a Magyar Nemzet.

Az ügy hátterében Yuriy Butusov újságíró oknyomozó riportja áll, amely szerint a Hmelnickii Megyei Ügyészség szinte összes ügyésze másodfokú rokkantsági státuszt szerzett a társadalombiztosítási orvosi szakértői bizottság főorvosa, Tetiana Krupa döntésére hivatkozva, aki maga is gyanúba keveredett. A vádak fényében belső vizsgálatot rendeltek el, és az érintett vezető, Olekszij Oliynyik azonnali hatállyal távozott pozíciójából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Kosztint politikai felelősség terheli az ügyészségen belüli korrupcióért. Kosztin nem sokkal később bejelentette lemondását, kifejezve egyetértését az elnökkel abban, hogy a helyzet személyes politikai felelősségvállalást követel meg.

Kosztin 2022 óta töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Azt mondta, hogy a helyzet nyilvánvalóan erkölcstelen, és egy teljes körű reform szükségességét hangsúlyozta, beleértve a jogszabályi és szervezeti változásokat. Lemondása világosan jelzi a korrupció elleni küzdelem sürgető szükségességét.

A botrány komoly politikai visszhangot is keltett, hiszen a korrupció és a visszaélések hosszú távon aláássák az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmat.

Elolvasom a cikket