Tiltólistás ételek torokfájás esetén

Senki sem szeret főzni, amikor beteg, és könnyű mentőövnek tűnhet ilyenkor egy kis csoki vagy keksz. Dr. Gareth Nye, a Chester Medical School vezető oktatója szerint azonban rossz döntés ilyenkor a könnyebbik utat választani.

Minden száraz, kemény vagy nehezen lenyelhető ételt halasszunk későbbre! A keksz, a ropogós gabonapelyhek vagy a csokoládé ugyanis csak elhúzzák a gyógyuláshoz vezető utat. A szénsavas italok és a fűszeres ételek is súlyosbíthatják a felső légúti panaszokat. Emellett a tejet is kerülni kell ilyenkor, az ugyanis bevonja a torkot, így a nyálka könnyebben felgyülemlik, ami a köhögés súlyosbodásához vezethet.

A tünetek enyhítésére a szakember a folyékony ételeket javasolja, például leveseket és turmixokat. Ezek mindamellett, hogy könnyebben lenyelhetők, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van a fertőzések leküzdéséhez. Szintén fontos, hogy a betegség alatt sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, de a magas fehérjetartalmú ételekkel, például a tojással is jót teszünk. Emellett igyunk sok folyadékot, valamint lehetőleg pihenjünk minél többet!

Elolvasom a cikket