Véd a rák ellen és erősíti a szívet

Sok táplálkozási szakember nem kedveli a szőlőt magas cukortartalma miatt. Ezért a túlsúlyos és a szénhidrát-anyagcsere zavarokkal küzdő emberek jobb, ha ezt a bogyós gyümölcsöt nem veszik be az étrendbe. Más esetekben a szőlő pozitív hatással lehet a szervezetre – mondta Mariyat Mukhina orvosdoktor, táplálkozási szakértő, írta meg a life.ru.

A szakértő szerint a szőlő színétől függően különböző polifenolokkal és antioxidánsokkal rendelkezik. A lilák például antociánokat tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen. A piros és rózsaszín fajták a kvercitin miatt hasznosak a szív- és érrendszeri, valamint a vírusos betegségek ellen. A zöld szőlő sok magnéziumot tartalmaz, ami szintén jótékonyan hat a szív- és érrendszerre és az idegrendszerre.

„Magas a káliumtartalma is, ami tágítja az ereket, és megszünteti a rossz koleszterint.Ráadásul van benne rutin, ami erősíti az érfalat” – magyarázta Mariyat Mukhina a Szputnyik rádiónak adott interjújában.

Nem szabad megfeledkezni a szőlőmagról sem. Ezek oldhatatlan rostokat, valamint omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A táplálkozási szakértő pontosította, hogy egy egészséges ember naponta 100-200 gramm szőlőt ehet, szultánszőlőből napi 50 grammot.

Elolvasom a cikket