Ezek a legjobb ételek a bélrendszer számára

A kiegyensúlyozott bélmikrobiom kulcsszerepet játszik az emésztésben, az immunitásban és még a hangulatszabályozásban is – írja a Sports.kz.

A bélrendszert a második agynak is nevezik, így nem meglepő, hogy állapota hatással van egészségünkre és jólétünkre. Meglepő módon még a konyhában tartott élelmiszerek is jelentős hatással lehetnek emésztőrendszerünk egészségére. Táplálkozástudományi szakemberek megnevezték a legfontosabb élelmiszereket, amelyek segítenek megőrizni a bélrendszered egészségét.

Hüvelyesek

A konzervbab, a fekete bab és a csicseriborsó kiváló rost- és növényi fehérjeforrások. A babban található oldható rostok prebiotikumként működnek, táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, és elősegítik az egészséges mikrobiom kialakulását. Emellett az oldhatatlan rostok felszívják a vizet és növelik a széklet térfogatát, így könnyebbé és egészségesebbé teszik a székletürítést – magyarázza Jenna Volpe táplálkozási szakértő.

Egy 2023-as tanulmány szerint a hüvelyesek rendszeres fogyasztása (körülbelül napi egy csésze) összefüggésbe hozható a bélmikrobióta jobb változatosságával, ami gyakran összefügg a jobb emésztési egészséggel.

Hagyma

A hagyma a bélrendszer egészségének szempontjából elengedhetetlen élelmiszer, köszönhetően magas prebiotikus rosttartalmának, különösen a fruktooligoszacharidoknak (FOS). Ezek a rostok segítenek serkenteni a jótékony baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok növekedését. „Ezek a baktériumok támogatják a kiegyensúlyozott bélmikrobiomot, ami kritikus fontosságú az emésztés, az immunrendszer működése és az általános egészség szempontjából” – mondja Sam Schleiger táplálkozási szakértő.

Schleiger azt is hangsúlyozza, hogy a hagyma az egyik prebiotikumban leggazdagabb élelmiszer. „A grammonként 100-240 mg prebiotikum arányával [arra következtethetünk] , hogy a hagyma rendszeres fogyasztása [segíthet] a bélrendszer egészségének javításában, valamint az emésztés és az általános tápanyagfelszívódás támogatásában” – jegyzi meg a táplálkozási szakértő.

Fokhagyma

A hagymához hasonlóan a fokhagyma is nagyszerű a bélrendszer egészségére, mivel prebiotikus rostokat, például inulint és FOS-t tartalmaz, amelyek táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat. Ezenkívül a fokhagyma antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kordában tarthatják a káros baktériumokat. Próbálja ki a fokhagyma hozzáadását a mindennapi ételekhez, mert így könnyen fokozhatja az ízeket, és jótékonyan hathat a bélrendszer egészségére.

Zabpehelyliszt

A zabpehely egy másik fantasztikus bélrendszeri táplálék a béta-glükán magas tartalma miatt, amely egyfajta oldható rost, amely gélszerű anyagot képez a bélben. Ez a folyamat segít lassítani az emésztést, elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását, és táplálékot biztosít a hasznos bélbaktériumok számára.

Új kutatások szerint a zab pozitív hatással lehet a bélmikrobiomunk összetételére, ami segít az immunitás támogatásában.

A bélrendszer egészségét elősegítő duóhoz készíthet egy tál zabpelyhet joghurttal, hogy probiotikumokat és prebiotikumokat kapjon egy étkezésben.

Diófélék

A diófélék kényelmes fehérjeforrást jelentenek, emellett bélrendszerünk egészségét szolgáló rostokat és tápanyagokat is tartalmaznak. Amanda Sauceda, M.S., M.D., M.P.H., megemlíti az új kutatásokat, amelyek szerint a diófélék hatással lehetnek a bélrendszer egészségére. A mandulától a dión át a pisztáciáig sokféle dióféle létezik, mindegyiknek megvannak a maga egyedi előnyei.

Egyes kutatások arra is utalnak, hogy a földimogyoró és a pisztácia fogyasztása pozitív hatással lehet a bélrendszer egészségére, mivel növeli a hasznos bélbaktériumok számát. Az előnyök maximalizálása érdekében ajánlott, hogy a hét folyamán különböző dióféléket fogyasszon.

Elolvasom a cikket