Fekete tea vagy feketekávé – melyiket válasszuk?

Hasznos a feketekávé?

Igen, a feketekávé hatalmas mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a jó egészséghez. Emellett magas a koffeintartalma is, ami megadhatja az edzéshez szükséges energialöketet. A feketekávé káliumban és magnéziumban gazdag. Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azoknál az embereknél, akik feketekávét isznak, kisebb az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Emellett a feketekávé rendkívül tápláló és fitten tart. Remek edzés előtti ital és éberebbé is tesz – írja a Sports.kz.

Jótékony hatású a fekete tea?

A fekete tea és a kávé hasonló, de koffein- és tápanyagtartalmuk eltérő. A feketekávéhoz képest a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz. A fekete tea egészséges, mert nincs benne telített zsír, és az immunrendszert is erősíti. A Frontiers in Genetics című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik fekete teát fogyasztottak, fogyásról számoltak be. A fekete teának számos más előnye is van, például jót tesz a bélrendszerünknek, segít csökkenteni a koleszterinszintet, elősegíti a szív egészségét és javítja a koncentrációt.

Melyiket válasszuk?

A fekete tea és a feketekávé közötti választás attól függ, hogy milyen előnyökre vágyik. Ha energiabomba kell az edzés megkezdéséhez, a feketekávé ideális, de ha csökkenteni szeretné a koffeinbevitelt, a fekete tea a jobb választás. A magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell a feketekávét. Valójában mindenkinek kerülnie kell a feketekávét az estéhez közeledve, mivel megzavarhatja az alvást – írja az oldal.

Elolvasom a cikket