Ennek a vitaminnak a hiánya hajhullást okozhat

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint a vashiány az átmeneti hajhullás egyik oka. Azért gyakori oka a hajhullásnak, mert a vas fontos szerepet játszik a hemoglobin előállításában, amely számos sejthez, köztük a hajhagymákhoz is oxigént szállít. A hemoglobin elegendő oxigénnel látja el a hajhagymákat ahhoz, hogy serkentse az egészséges hajnövekedést. Ha a vasszint túl alacsony, az oxigénellátás csökken, és a szőrtüszők nehezen tudnak új hajat termelni. Ez észrevehető hajhulláshoz vezet – tájékoztat a Sports.kz.

Konkrétan a telogén alopecia a vashiánnyal összefüggő hajhullás egyik típusa. A hajhagymák emiatt idő előtt lépnek a telogén fázisba, ami hajhulláshoz vezet. Míg a telogén alopecia általában átmeneti, ha nem kezelik, a krónikus vashiány jelentősebb és tartósabb hajhulláshoz vezethet.

Visszanő-e a vashiány okozta hajhullás? Igen, a szervezet alacsony vasszintje által okozott hajhullás visszafordítható, amint a vasszint helyreáll. Amikor a szervezet elegendő vashoz jut, a hajhagymák képesek újraindítani a normális növekedési ciklusukat. Így a haj visszanőhet, de a folyamat több hónapig is eltarthat, mire észrevehetővé válik. Általában az emberek 3-6 hónappal a vashiány helyreállítása után veszik észre a hajnövekedést, de a teljes helyreállás körülbelül egy évig is eltarthat – írja az oldal.

Elolvasom a cikket