Már hét ország ellenzi Ukrajna NATO-meghívását

A kiadvány szerint még legalább öt olyan állam van a NATO-ban, amely nem hajlandó hozzájárulni a Volodimir Zelenszkij elnök által bemutatott győzelmi terv első pontjának – Ukrajna azonnali NATO-meghívásának – végrehajtásához.

Mint rámutatnak, Magyarország és Szlovákia is ellenáll, de nekik más a kiindulópontjuk. Jelenlegi populista vezetőik általában Kreml-barát álláspontot képviselnek: Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolta az Ukrajna felfegyverzésére szánt európai uniós pénzeket, és kilépett a NATO programjából, melynek keretében halált okozó fegyvereket szállítanak Kijevnek.

További háromnak, ahogy a Politico forrásai mondják, „kétségeik vannak, s az Egyesült Államok és Németország háta mögé bújnak”. Belgiumról, Szlovéniáról és Spanyolországról van szó. Vezetőik „állítólag támogatják az ötletet mindaddig, amíg annak absztrakt körvonalai vannak, de egyre nagyobb ellenállást fejtenek ki, ha a meghívás konkrétabb perspektívává válik”.

A Politicónak nyilatkozó illetékesek azonban hangsúlyozták, hogy sem az Egyesült Államok, sem Németország nem zárja ki Ukrajna esetleges belépését a Szövetségbe.

Elolvasom a cikket