Claude Monet csodálatos kertjében sétálhatunk a BOK csarnokban

Czuppon Réka
2024. október 24. csütörtök. 13:18

A korábban Van Gogh műveit bemutató szervezők elhatározták, hogy az impresszionizmus ősatyjának mesterműveit is volna jó a szó szoros értelmében életre kelteniük Budapesten. A fény és a színek mesterének páratlan alkotásai a modern technológia segítségével két dimenziós síkból egy gigantikus, virtuális világgá előlépve kelti ámulatba a látogatókat a BOK Sportcsarnokban kétezer négyzetméternyi kiállítótermében.

Monet az érzékszerveinkre hatva vezette ecsetjét. Jól tudta, hogyan lehet igazán hatni az emberi elmére: a fénnyel.

A nap sugarai megtörnek, visszaverődnek a felületekről, így reflexhatások révén megteremtik a fény-árnyék játékát. Ezt vetette vászonra az impresszionizmus nagymestere, és ennek a varázsát élhetjük át az interaktív kiállításon.

A tárlat megtekintésével megtudhatjuk, hogy Monet nemcsak a festészet, hanem a kertészkedés szerelmese is volt, hogy az egyik leghíresebb sorozatát, a vízililiomokat, a saját kertjében, Givernyben festette meg. Nem meglepő, hogy a természet iránti szeretete átszövi az egész kiállítást.

Claude Monet kertje látógatható Givernyben

Claude Monet kertje látogatható Givernyben

Fotó: AFP/Olympia de Maismont

A művész lakásából kertjébe sétálhatunk ki, ahol a halas tavon átívelő két japán híd és a festő kedvenc virágai szó szerint életre kelnek a digitális és audiovizuális technológia segítségével. Hallhatjuk a víz csobogását, a madarak csicsergését, láthatjuk, ahogy lábunk alatt a koi pontyok narancssárga alakjai úsznak el, testünk pedig felülről lelógó virágfüzérekbe burkolózik. Szinte érezni lehet a természet illatát is.

Órákon át ücsöröghetünk a termekben és elmélyedhetünk, hagyhatjuk, hogy a lágy, nyugtató ingerek benyomások ezreit okozzák bennünk, elvégre ettől lesz „immersive”, azaz magával ragadó a kiállítás, amely várhatóan februárig várja a látogatókat.

Elolvasom a cikket