Reális az egymillió forintos átlagkereset

MH/ MTI
2024. október 24. csütörtök. 14:29

Czomba Sándor jelezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) tárgyalásokat folytat a jövő évi, illetve a következő háromévi bérek alakulásáról.

A kormány célja, hogy a minimálbér 2027. január 1-jére elérje az abban az évben várható rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát, ami a mostani számítások szerint 370-375 ezer forint körüli összeg – ismertette az államtitkár.

Ezt évente 12 százalékos emeléssel el lehet érni, az emelkedés évenkénti pontos mértéke ugyanakkor a gazdasági növekedéstől függ – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy ebben konszenzus van a felek között.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány várakozása szerint 2025-ben a magyar gazdaság 3-4 százalékkal bővülhet, 2026-ban pedig a 4-5 százalékkal. Ha marad a 3-4 százalékos sávban az infláció, és a vállalkozások termelékenységét is javítani tudják, akkor elérhető a havi egymillió forintos bruttó átlagkereset 2028-ra – hangsúlyozta.

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy a gazdasági növekedésben nagyon fontos szerepe van a hazai kis- és középvállalkozásoknak (kkv), amelyek a magyar munkavállalók kétharmadát foglalkoztatják.

A kormány 21 intézkedésből álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterve ezért célul tűzte ki, hogy elősegítse a magyar kkv-szektor megerősödését, versenyképességének növekedését – fejtette ki az NGM államtitkára.

Elolvasom a cikket