Védhet a rák ellen, gyulladáscsökkentő és támogatja a máj egészségét

Szirtes Györgyi
2024. október 24. csütörtök. 16:56

A szegfűszeg nagyon népszerű fűszer számos ázsiai konyhában, többek között a garam masalában, egy hagyományos indiai ételben is megtalálható. A szegfűszeg íze és illata egyaránt erős az eugenol jelenlétének köszönhetően, ezért jellemzően a főzéshez való felhasználásakor az egész szegfűszeget eltávolítják. Ügyeljünk arra is, hogy az összeset kiszedjük, mert ha véletlenül ráharapunk egy szegfűszegre, az komoly fogkárosodást okozhat.

A szegfűszeg fogyasztása megvédheti a májat. A máj fontos szerepet játszik a szervezet anyagcsere-folyamataiban, lebontja a zsírokat és energiát termel a test többi része számára, amelyet hasznosítani tud. Emellett olyan fehérjéket állít elő, amelyek kulcsfontosságúak a véralvadásban. Meg kell védenünk a májunkat, és szerencsére a szegfűszegnek rengeteg egészségügyi előnye van a máj számára. A szegfűszeg egyik egészségügyi előnye, hogy sok antioxidánst tartalmaz. Nagyon meglepődne, ha megtudná, hogy a szegfűszeg valójában körülbelül harmincszor több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya, pedig mindannyian tudjuk, hogy az áfonya az egyik leghatékonyabb szuperélelmiszer! Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak szerveink védelmében a káros szabad gyökök és az oxidatív stressz ellen. Ahogy az emberek öregszenek, az anyagcserénk idővel több szabad gyököt és kevesebb antioxidánst eredményez, így a szegfűszeg segíthet ezt a helyzetet jobb irányba kiegyensúlyozni. Emiatt a szegfűszegnek rengeteg egészségügyi előnye van a máj egészségének támogatásában és a májbetegségek megelőzésében.

A szegfűszegről kimutatták, hogy kemopreventív és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A szegfűszegkivonatok és olajok egészségügyi előnyeit koncentráltan vizsgálták kémcsövekben, és kiderült, hogy képesek gátolni a daganatok növekedését, sőt, a rákos sejtek elhalását is elősegítik. Úgy tűnik, hogy a szegfűszeg különösen hatásos a nyelőcsőrákos sejtek és a méhnyakrákos sejtek ellen. A szegfűszegkivonat igen hasznosnak tűnt a korai stádiumú tüdőrák megfékezésében is!

A szegfűszegnek még a cukorbetegek számára is vannak egészségügyi előnyei! A szegfűszeg jó fűszer lehet, amit érdemes beilleszteni az étrendbe. A szegfűszegkivonatokkal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az ebben az erős fűszerben található olajok valóban képesek bizonyos módon utánozni az inzulint, ami segít szabályozni a vércukorszintet, ez azért jelentős, mert a cukorbetegeknél nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin. További vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nigericin, amely egy másik, a szegfűszegben található vegyület, növelheti a vérből a sejtjeinkbe jutó cukor mennyiségét. Ez aztán következésképpen növeli a sejtek által kiválasztott inzulin mennyiségét, ráadásul fokozza az inzulintermelő sejtek működését.

A legtöbben talán nem is tudják, hogy a szegfűszeg segíthet a baktériumok elleni védekezésben és egészségünk megőrzésében. A szegfűszeg egy olyan fűszer, amely rengeteg antibakteriális egészségügyi és antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. A szegfűszegkivonat egészségügyi előnyei a tesztek szerint valóban elég erősek ahhoz, hogy elpusztítsák a kórokozókat. A kolerát okozó baktériumok ellen is különösen hatásosnak bizonyult. Az iparosodott országokban élőknek nem igazán kell aggódniuk az adott baktérium miatt. Ettől függetlenül a szegfűszeg más káros baktériumokat is képes elpusztítani.

A szegfűszeg antibakteriális tulajdonságai, amelyeket az imént említettünk, pozitívan hatnak a szájüregi egészségre is. A szegfűszeg rügyeiből készült kivonatok képesek szabályozni, hogy a szájüregi kórokozók mennyire tudnak elszaporodni. A szegfűszegről kiderült, hogy még az olyan baktériumok növekedését is megállítja, amelyek végül ínybetegségeket, például parodontitiszt vagy ínygyulladást okozhatnak.

A szegfűszeg természetes fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően, a fogfájás kezelésére is használható, amelyek célja a szájfájdalom tompítása. A szegfűszeg általában véve is segít a fájdalom kezelésében, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szegfűszegolajat Kínában már valószínűleg több mint kétezer éve használják fogfájás kezelésére, de az olaj első tényleges dokumentált használata fogfájás gyógyítására 1640-ben történt. Egyes szülők még a kókuszolajjal kevert szegfűszegolajat is használják fogzási zavarok enyhítésére, amikor az olajkeveréket a baba ínyére kenik. További egészségügyi előnyként a szegfűszeg elősegítheti a jobb leheletet. A szegfűszeg fogyasztása vagy akár az olaj (teafaolaj és bazsalikom keverékével együtt) napi rendszerességgel történő használata a baktériumok és a lepedék mennyiségének csökkentésével megszüntetheti a rossz leheletet.

Elolvasom a cikket