Szentkirályi Alexandra: A hősök a pesti srácok voltak

Magyarországon törvény tiltja, hogy közterület olyan személy nevét viselje, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A hősök a pesti srácok voltak, Horn Gyula pedig a kommunista karhatalom embere – írta a Facebookon Szentkirályi Alaxandra, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlésben.

A kormánypárti politikus hozzátette: ma mégis Horn Gyula nevét viseli egy budapesti sétány, és nem a pesti srácok emléke előtt tiszteleg. Karácsony Gergely főpolgármester és a balliberális fővárosi közgyűlési többség korábban úgy döntött, hogy a jogszabályi tiltás ellenére is Horn Gyuláról neveznek el egy XIII. kerületi sétányt. Idén nyáron a Fővárosi Törvényszék azonban pontot tett a kérdésre: kimondta, jogsértő, hogy közterület egy karhatalmista nevét viselje.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a törvényesség helyreállítása alapvető feladat. „De ennél többel tartozunk! Erkölcsi minimum, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állítsunk emléket és ne azoknak, akik velük szemben – a barikádok másik oldalán – a magyar szabadság ellen fogtak fegyvert.”

Mint Szentkirályi fogalmazott, a Fővárosi Közgyűlés elé viszik, hogy a törvényt és a magyar szabadság forradalmát is sértő Horn Gyula sétányt nevezzék át Pesti srácok sétányra, mert a magyar szabadság és a pesti srácok ellen elkövetett, soha meg nem bánt bűnök alól senkit nem lehet felmenteni – Horn Gyulát sem.
„Tisztelet a hősöknek! Mert hősök, csak a barikádok egyik oldalán álltak és állnak ma is!” – zárta posztját Szentkirályi Alexandra.

A teljes bejegyzést itt olvashatják:

Objektum doboz

Elolvasom a cikket