Óriási roham várható a lakáspiacon

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 17:24

A közleményben a Duna House hitelközvetítője, a Credipass magyarországi vezetője, Fülöp Krisztián kifejtette: átlagosan ma 1,5-3 millió forint közötti összegű megtakarítás juthat egy-egy pénztári tagra. Ezt a nagyságrendű összeget nagy eséllyel forgathatják majd be az ügyfelek meglévő ingatlanuk korszerűsítési, felújítási munkáiba vagy meglévő hitelük törlesztésébe – vélekedett. A DH emlékeztet: a kormány által társadalmi vitára bocsátott tervezet értelmében az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat adómentesen lehet majd kizárólag lakhatási célra felhasználni 2025-ben.

A DH közleményében ismereti, hogy legfeljebb a 2024. szeptember 30-ai egyenleghez lehet majd ilyen módon hozzáférni, maximum három kifizetéssel. Ez azért is lehet kivételes lehetőség, mert ezekhez a megtakarításokhoz eddig adómentesen csakis tíz év után és nyugdíjba vonulás esetén lehetett hozzáférni. A közleményben a Credipass szakértőinek válaszai alapján rámutattak, hogy nem kötelező a megtakarítások lakáscélú felhasználása, arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet.

Azonban, aki így dönt, annak 2025-ben, ebben az egyéves időtartamban van lehetősége a lakáscélú felhasználásra teljesen adómentesen. A javaslat a hitelintézeti törvényben meghatározottak alapján lakás célnak tekinti a meglévő lakáshitel elő- vagy végtörlesztését, (azonban ezt még pontosan nem definiálta a tervezet), a hitellel történő lakásvásárlásnál az önerő növelését és a lakás korszerűsítését, felújításának támogatását. Fontos feltétel továbbá, hogy az érintett ingatlan a pénztártag vagy házastársa vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza.

A jelenlegi információk szerint egyéb nyugdíjcélú megtakarításokat (például nyugdíjbiztosítás, nyesz) nem lehet majd lakáscélra fordítani, kizárólag az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött összegeket – írja közleményben a DH.

Elolvasom a cikket