Rejtett kapcsolatot találtak a légzés és a szaglás elvesztése között

Az anosmia jelentése a szaglás hiánya, a Covid–19-ben szenvedő betegek gyakori tünete. Az anosmia tanulmányozása hosszú múltra tekint vissza, mivel az állapotnak számos oka van, beleértve a depressziót és a kábítószer-használatot is. Az anosmia jelentősen csökkenti az életminőséget. Az új tanulmányban a kutatók ennek az állapotnak egy másik jellemzőjét azonosították.

Az idegtudósok úgy döntöttek, hogy megvizsgálják a szaglásukat elvesztett embereket, akik szerint a Covid–19 után kezdtek „furcsán lélegezni”. Hogy megtudják, mi lehet e mögött, a csapat 52 önkéntest toborzott, akik közül 21 szenvedett anozmiában.

Minden résztvevő légzéskövető készüléket viselt 24 órán keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy az anosmiában szenvedő önkéntesek légzési mintája kissé eltér a normál önkéntesektől.

A kutatók megjegyezték, hogy az szaglás vesztett embereknél kis csúcsváltozások figyelhetők meg a belégzés során, amelyek a korábbi tanulmányok szerint egybeesnek a szagérzékelés feltételezett változásaival. A szagló képeseknek nem volt ilyen csúcsuk.

Ezenkívül a tudósok 83%-os pontossággal tudták meghatározni, hogy mely résztvevők szenvedtek anozmiában, egyszerűen a légzési minták elemzésével. Úgy tűnik, további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a légzési minták változásai idővel járhatnak-e más következményekkel, például a depresszió esetén.

Elolvasom a cikket