Nem szűnik a papok zaklatása Lengyelországban

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 18:38

A nem sajtónyilvános tárgyaláson hozott bírósági döntésről a pap ügyvédje, Krzysztof Wasowski tájékoztatta az újságírókat csütörtök délutáni sajtóértekezletén. Az őrizeteseket abban az esetben helyezik szabadlábra, ha befizetnek óvadékként fejenként 350 ezer zlotyt (32,5 millió forint) – közölte Wasowski. Hozzátette: az óvadék mihamarabbi megfizetésére fog törekedni

A bíróság szabadlábra helyezés esetére elrendelte, hogy a gyanúsítottaknak hetente kétszer jelentkezzenek a rendőrségen, és nem hagyhatják el az országot. Az aktív lelkipásztori tevékenységéről ismert Michal Olszewskit, a Jézus Szent Szívének Papjai szerzeteskongregáció tagját és az igazságügyi minisztérium két volt hivatalnokát – középkorú nőket – március végén vették őrizetbe, majd letartóztatták.

Mindhármukat „szervezett bűnözői csoportban” való részvétellel gyanúsították meg abban az ügyben, amely az előző, konzervatív kormány idején a tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ügyével kapcsolatos. Az ügyészség gyanúja szerint a pap által vezetett Profeto alapítvány annak ellenére kapta meg az Igazságosság Alap támogatását, hogy nem teljesítette a pályázat formális feltételeit.

A támogatásból a Profeto a bűncselekmények áldozatai számára épített egy központot Varsóban. A 98 millió zloty (9,1 milliárd forint) értékű beruházás utolsó szakaszának finanszírozását a jelenlegi kormány leállította. Az Igazságosság Alap ügyében eddig 11 embert gyanúsítottak meg. Márciusban a nyomozó szervek házkutatást tartottak mások között Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszternél. Michal Olszewski és a két hivatalnok támogatására az utóbbi időben több aláírásgyűjtés és imaakció indult.

Múlt héten Varsó legforgalmasabb helyein a pap szabadon bocsátását szorgalmazó plakátok jelentek meg. Múlt hétfőn az ügyben éhségsztrájkot indított Jan Karandziej, az 1989-es rendszerváltás előtti lengyel antikommunista ellenállás egyik résztvevője, akihez az utóbbi napokban további négy, szintén ellenzéki múltú férfi csatlakozott.

Elolvasom a cikket