Brüsszel segít a boszniai áradások következményeinek felszámolásában + GALÉRIA

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 21:11

Az Európai Unió segítségnyújtása Boszniának az október eleji áradások és földcsuszamlások miatt nem ért véget azzal, hogy akkor azonnali segítséget küldött, továbbra is segíti a károk felszámolását – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a dél-boszniai Jablanicában.

Mint mondta: az áradások után húsz nappal és még közvetlen közelről is nehéz felmérni, hogy mekkora kár keletkeztek a faluban, amelyet szinte lehetetlen lett volna megmenteni, mert a lezúduló nagy mennyiségű eső rámosta a településre a közeli kő- és kavicsbányában felhalmozódott törmeléket.

Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az összeomlott utaknál, a Neretva folyó kanyonja mentén

Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az összeomlott utaknál, a Neretva folyó kanyonja mentén

Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Bosznia-Hercegovinát október 4-én érték el a heves zivatarok, amelyek a déli országrészeken több települést is elárasztottak. A földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, 27 ember életét vesztette. A legnagyobb kár Jablanicát érte.

„Az EU önök mellett áll, nemcsak ebben a kezdeti szakaszban, hanem hosszú távon is a károk felszámolását, a felújítást és a térség újjáélesztését illetően” – húzta alá Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke nyugat-balkáni körútja keretében érkezett Bosznia-Hercegovinába, ahol pénteken az ország vezető politikusaival is tárgyal.

Elolvasom a cikket