Kiállítás nyílt a MOME-n

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 4:21

A Sequences of Ideas: Shared Visions in Design című tárlat, az ösztöndíjasok harmadik bemutatkozási lehetősége, idén interaktív koncepcióval szólítja meg a közönséget, az installáció pedig a témákhoz hűen újrahasznosított anyagokból, helyi gyártással és moduláris elemekkel készült – közölte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint az október 16-án nyílt tárlat kurátorai, Viski Noémi és Bálint Júlia feldolgozva a korábbi évek tapasztalatait idén nyitottabb kiállítást hoztak létre.

Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat számos ponton ad lehetőséget a tárgyak megérintésére, több lapozható kiadvánnyal, filmmel igyekszik közelebb vinni a fiatal alkotók ötleteinek megértését a látogatókhoz. A könnyű faszerkezetes installációs struktúrában változatos műfajú tárgyak jelennek meg, a ruháktól a járműkoncepción, játékkonzolon át a bútorig. Számos elem újrahasznosított anyagból készült, ezzel is tükrözve a fenntarthatóság fontosságát.

A kiállítás készítői MOME-alumni alkotókkal, például Tóth Ádámmal és a Malom projekttel, vagy a korábbi építészhallgató Kopacz Hannával is együttműködtek a kiállítástervezés során. A környezeti és társadalmi változások lekövetése mellett idén több projekt foglalkozik a digitális technológia és a mesterséges intelligencia használatának előnyeivel és hátrányaival, a mentális jóllét kutatásával – írták. A tematikus párosítások kifejezik a generáció közös vízióit, az azonos tervezői szemléletmódokat.

A sorozatszerűség a tárlaton nemcsak az egymást követő alkotások összekapcsolódó témáiban jelenik meg, hanem egy képeslapokból készített archívumfal formájában is, amely a korábbi ösztöndíjasok projektjeit mutatja be. Stefan Lengyel nemzetközi szinten elismert tervezőművész, akinek a nevéhez fűződik többek közt a Ganz csuklós villamos és a Calypso magnetofon formaterve is.

Munkáit harminc alkalommal honorálták szakmai díjakkal. Az Esseni Egyetem és a MOME Formatervező Tanszékének a vezetőjeként a német és a magyar designszakma egyik legnagyobb hatású alakjává vált. A róla elnevezett ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020-ban indította el, a program a hallgatók érdemi díjazása mellett nagy hangsúlyt fektet a résztvevők tudásának bővítésére, iparági tapasztalataik fejlesztésére, valamint a szakmai integrációra.

Az elismerésben részesülők hagyományosan innovatív ötletekkel, kritikus szemléletmóddal és társadalmi felelősséggel közelítenek a kortárs dizájn kihívásaihoz. A tárlat november 3-ig látogatható a MOME Zugligeti úti campusán.

Elolvasom a cikket