Utasították a hadsereget, hogy készüljenek fel a háborúra

Az iráni vezetés, felkészülve egy várható izraeli megtorló csapásra, utasította a fegyveres erőket, hogy álljanak készen a háborúra, de próbálják meg elkerülni azt – jelentette a New York Times négy iráni tisztségviselőre hivatkozva, akik telefonon beszéltek a kiadványnak, írta a ria.ru.

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki több tervet egy izraeli támadásra adott válaszlépésre – mondták az informátorok. Az iráni megtorlás mértéke nagyban függ majd a támadások súlyosságától és mértékétől.

Ha az izraeli csapások széles körű pusztítást és súlyos áldozatokat okoznak, Irán megtorlást fog végrehajtani – mondták tisztviselők. Ha azonban Izrael néhány katonai támaszpontra és raktárra, ahol rakétákat és drónokat tárolnak, korlátozódik, Irán valószínűleg nem hajlandó tovább fokozni a helyzetet.

Khamenei ajatollah utasításai szerint megtorlásra számíthatunk, ha Izrael olaj- és energiaipari infrastruktúrát vagy nukleáris létesítményeket támad, és ha magas rangú tisztviselőket öl meg. A lapnak nyilatkozó tisztviselők, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) két tagja szerint a megfontolás alatt álló megtorló intézkedések között szerepel akár 1000 ballisztikus rakéta újabb kilövése, az Irán-barát militáns csoportok támadásainak fokozása a térségben, valamint a globális energiaellátás és a Perzsa-öbölön és a Hormuzi-szoroson keresztül történő hajózás megzavarása.

Irán október 1-jén története során másodszor vetette alá Izraelt hatalmas rakétatámadásnak, amit önvédelmi akciónak nevezett. Az izraeli hadsereg szerint mintegy 180 ballisztikus rakétát lőttek ki, amelyek többségét sikerült elfogni. A közösségi médiában közzétett videókon megörökítették a lövedékek becsapódásának utóhatásait Izrael különböző részein. A lövéseknek az izraeli hatóságok szerint nem voltak áldozatai az ország polgárai között. Több médium arról számolt be, hogy Ciszjordániában egy ember – feltehetően egy Gázai övezetből származó palesztin – meghalt. Az irániak szerint a rakéták izraeli katonai célpontokat találtak el, az izraeliek „minimálisnak” minősítik a károkat.

Megtorlást ígérnek, az Egyesült Államok pedig azt, hogy segítségére siet legfőbb közel-keleti szövetségesének. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az Izraelre mért iráni rakétacsapás után azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya kudarcot vallott a Közel-Keleten, teljes tehetetlenséget tanúsítva a válságok megoldásában.

Elolvasom a cikket