Ez az egyszerű testmozgás hihetetlen hatással van a vércukorszintre

A tanulmány megállapította, hogy egyetlen edzésegység javítja a glükóz-anyagcserét, ami kulcsszerepet játszik a II. típusú cukorbetegség megelőzésében.

Egyetlen aerob edzés alacsonyabb edzés utáni glükózszintet eredményezett, ami megerősíti, hogy a vércukorszint szabályozásában még a rövid távú fizikai aktivitás is fontos szerepet játszik.

A vizsgálatban harminckét egészséges, 20 és 35 év közötti ember vett részt. A résztvevők nem voltak cukorbetegek, nem szedtek gyógyszert, és nem vettek részt versenysportban.

A vizsgálatot orális glükóztolerancia-teszt (OGTT) segítségével végezték egy 30 percig tartó, a maximális oxigénfogyasztás (VO2 max) 60-65 százalékának megfelelő intenzitású könnyű kocogás előtt és után.

Huszonnégy órával az edzés után a résztvevők ismételt OGTT-vizsgálaton estek át. Az eredmények azt mutatták, hogy az éhomi glükózszint 82,8 milligramm per deciliterről (mg/dl) 78,5 mg/dl-re csökkent, és a glükózszint egy órával a testmozgás után 122,8 mg/dl-ről 111,8 mg/dl-re csökkent.

A terhelés utáni inzulinszint is jelentősen csökkent, 57,4 mikrounit per milliliterről (µME/ml) 43,5 µME/ml-re. Az inzulinérzékenység javult, amit a Matsuda- (7,79-ről 9,02-re) és a QUICKI-index (0,36-ról 0,38-ra) növekedése bizonyít.

A HOMA-IR inzulinrezisztencia index 1,51-ről 1,28-ra csökkent, ami szintén az anyagcsere pozitív változását jelzi. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy már egyetlen aerob edzés is jelentősen javíthatja a glükózszabályozást és csökkentheti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket