Putyin négyszemközti megbeszélést folytatott az ENSZ-főtitkárral

Putyin csütörtök este, a csúcstalálkozó utolsó napján, zárt ajtók mögött beszélt Guterresszel, amelyen a világ több tucatnyi vezetője gyűlt össze Kazanyban, hogy megvitassák a csoport által szorgalmazott demokratikusabb és igazságosabb többpólusú világrendet – számol be az Oroszhirek.

A Kreml még nem hozta nyilvánosságra megbeszélésük részleteit, de az ENSZ-vezető hivatala szerint Putyin és Guterres az ukrajnai és a közel-keleti válságról, valamint a globális fejlesztési kérdésekről és a nemzetközi pénzügyi rendszerről tárgyaltak.

Korábban Guterres felszólalt az orosz vezetők által rendezett, széles körű BRICS Plusz/Outreach panelen, amelyen számos külföldi méltóság vett részt. Sürgette az „igazságos békét” Ukrajnában, és azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben és Libanonban.

„Békére van szükségünk Ukrajnában – igazságos békére, amely összhangban van az ENSZ Alapokmányával, a nemzetközi joggal és a Közgyűlés határozatával” – mondta Guterres. „Békére van szükségünk Gázában, azonnali tűzszünettel és az összes túsz feltétel nélküli szabadon bocsátásával” – tette hozzá.

Guterres sürgette a BRICS-országokat is, hogy „globális családként” működjenek, amely együtt dolgozik a közös célok eléréséért. Válaszul Putyin megjegyezte: „Mi így élünk. A családokban sajnos vannak nézeteltérések, botrányok és vagyonmegosztások. Időnként még veszekednek is”.

A BRICS célja, hogy megteremtse az együttműködés alapjait és „jó hangulatú légkört teremtsen közös otthonunkban” – folytatta Putyin, és ígérte, hogy e cél elérése érdekében együttműködik az ENSZ-szel. Kijelentette azt is, hogy az ENSZ-nek reformra van szüksége ahhoz, hogy lépést tartson a globális változásokkal, és nagyobb képviseletet biztosítson a fejlődő országok számára. Guterres támogatta ezt az elképzelést.

Valamennyi BRICS-ország elkötelezett az ukrajnai konfliktus békés és mielőbbi megoldása mellett – mondta Putyin csütörtöki sajtótájékoztatóján, és köszönetét fejezte ki partnereinek, amiért keresik a helyzet megoldásának módjait.

A háromnapos kazanyi BRICS-csúcstalálkozón 36 ország magas szintű delegációja, több nemzetközi szervezet és az ENSZ vezetője vett részt, akit Kijev részéről éles bírálatok értek, amiért elfogadta Putyin meghívását. Szóvivője azzal érvelt, hogy Guterres nem hagyhatta figyelmen kívül egy ilyen jelentőségű találkozót, mivel a geopolitikai szövetség a világ népességének közel felét képviseli.

Elolvasom a cikket