Ez a vitamin nem tud felszívódni, ha kávézás előtt vagy után vesszük be

Natalya Ivanyuk kardiológus a kávé pozitív hatásairól számolt be, köztük arról, hogy energiát ad a szervezetnek, enyhén emeli a vérnyomást, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, serkenti a vastagbél perisztaltikáját, javítja a memóriát, 40 százalékkal csökkenti a Parkinson-kór és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A szakember azonban felhívja a figyelmet rá, hogy a túlzott koffeinfogyasztás megzavarhatja a D-vitamin felszívódását. Ennek az az oka, hogy a koffein segíthet csökkenteni a szervezet kalciumszintjét, ami kritikus eleme a D-vitamin aktiválásának.

„Ha naponta több csésze kávét iszik, fontos, hogy étrendje gazdag legyen D-vitamint tartalmazó élelmiszerekben, például halban, tojássárgájában és tejtermékekben, vagy fontolja meg a kiegészítők szedését” – tette hozzá a kardiológus.

Ki ne igyon kávét?

A szívritmuszavar, hányinger, gyomor-bélrendszeri betegségek, irritábilis bél szindróma, neurózis, álmatlanság és szorongás esetén óvatosnak kell lennie az ital fogyasztása során.

Fontos tudni, hogy a koffein nemcsak egy csésze aromás italban található, hanem számos termékben is. Például a süteményekben, szódában és még fagylaltban is. Ezért figyelmesen olvassa el a címkéket, hogy ne lépje túl a biztonságos napi adagot.

Elolvasom a cikket