Bukarestben tüntetnek az erdészek az őket ért atrocitások miatt

A nagyszabású tüntetésre október 25-én 13 és 16 óra között kerül sor, az erdészekhez csatlakoznak többek között a vasutasok, katonák, bányászok, rendőrök, acélmunkások, energetikai dolgozók és más társadalmi-szakmai kategóriák. Nyugdíjasok és még aktív munkavállalók is a kormány székhelye elé vonulnak, a tiltakozás a szeptember 26-án, a munkaügyi minisztérium előtt tartott megmozdulás folytatása, tájékoztat közleményében a szakszervezet.

Az állami nyugdíjrendszerről szóló 360/2023-as törvény sürgős módosítását követelik, mert az hatályon kívül helyezte az erdészeti személyzet statútumából a különleges besorolásukat. Ez korábban lehetővé tette, hogy minden ledolgozott öt év után egy évvel csökkentsék az erdészek nyugdíjkorhatárát.

Ez az intézkedés több mint 20 ezer aktív erdészt érint, miközben 2019 óta és egészen mostanáig az erdészeti munkakörülmények egyáltalán nem javultak, tették hozzá közleményben.

Hangsúlyozzák, az erdészeti tevékenység nagy fizikai erőfeszítéssel jár, amelyet zord terepen, zord időjárási körülmények között, közben a medvék és más vadállatok, valamint az erdőben tetten ért bűnözők veszélyeztetik az erdészeti személyzet életét.

Az elmúlt években hat erdész vesztette életét és több mint hétszázötven erdészt ért atrocitás az illegális fakitermelésen vagy orvvadászaton tetten ért támadók részéről.
A statisztikák azt mutatják, hogy a romániai erdészeti ágazatban az átlagos várható élettartam nem haladja meg a 63 évet, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban, közben az általános nyugdíjkorhatár 65 év.

Az erdészek emellett az erdészeti törvénykönyvről szóló törvénytervezet sürgős leállítását és visszavonását követelik a parlamenttől.

Elolvasom a cikket