Az NFL- és a Premier League-kluboké a legnagyobb bevétel

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 11:54

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összegzése szerint a bevételek alapján továbbra is az észak-amerikai bajnokságok csapatai – az NFL mellett az NBA (kosárlabda) – a legeredményesebbek, velük a Premier League együttesei mellett csak a Bayern München tudja felvenni a versenyt.

A 2021–23-as időszakot tekintve a listát fölényesen a Dallas Cowboys vezeti, amely ez idő alatt 1251 millió dollárra tett szert. A második a New England Patriots 579 millió dollárral, majd következik három angol futballklub, a Manchester City (487 millió), a Tottenham Hotspur (441 millió) és a Manchester United (424 millió).

A legjobb NBA-csapat a rangsorban hatodik New York Knicks (395 millió), Szoboszlai Dominik együttese, a Liverpool (337 millió) a 12., míg a Bayern München (326 millió) a 14. helyen található.

Az első 25-ben 13 NFL-klub, hat NBA-csapat és öt Premier League-együttes van.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közleménye kiemeli, hogy az észak-amerikai és az európai bajnokságok lebonyolítási szerkezete között jelentős különbség mutatkozik, amely a bevételek alakulását is meghatározza. Lényeges különbség, hogy az észak-amerikai ligákban szereplő csapatok bevételei kiegyenlítettebbek az európai focibajnokságoknál, például az NBA esetében a legnagyobb és a legkisebb gárda bevétele között kétszeres különbség van, eközben az európai labdarúgásban tízszeres eltérés az általános, de az ennél nagyobb arány sem ritka.

Labdarúgásban az angol csapatok pénzügyi fölénye olyan jelentős, hogy a 20 angol élvonalbeli klub bevétele önmagában is majdnem akkora volt, mint az 50 európai ország mind a 642 klubjának együttes bevétele. A kizárólag az európai bajnokságokat rangsoroló, az UEFA által közreadott 2023-as kimutatásban az OTP Bank Liga a 18. helyen állt a bevételei alapján – írja az Oeconomus.

Elolvasom a cikket