Odalettek a tartalékosok Dél-Libanonban

MH/MTI
2024. október 25. péntek. 12:39

Az öt halott mellett tizenkilenc katona megsebesült az éjszakai harcokban Dél-Libanonban a közlemény szerint. Őket kórházba szállították, négyük állapota súlyos. Két 28 éves, egy 43, egy 47 és egy 51 éves izraeli tartalékos vesztette életét a harcokban. Közülük a legidősebb az egyik, 2023. október 7-én Nahal Óz kibucból a Gázai övezetbe hurcolt túsz unokatestvére.

A izraeli hadsereg elsődleges vizsgálata szerint az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet rakétája találta el a katonák csoportját egy dél-libanoni falu egyik épületében, miközben átvettek egy logisztikai szállítmányt. A Hezbollah több rakétát indított arra a helyre, ahol átvették felszerelésüket, és az egyik lövedék a katonák melletti épület közelében csapódott be.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban az elmúlt napokban lerombolta a Hezbollah két alagútját, melyek egyike parancsnoki központként működött több tucat méterrel egy libanoni falu alatt. A hadsereg bejelentése szerint a terrorszervezet több tagja a helyszínen rekedt és meghalt. A másik alagútra az izraeli határ közelében bukkantak rá, ez a Hezbollah Raduán nevű elitegységének fegyverraktára volt, és a hadsereg szerint az Izrael ellen tervezett invázióhoz használták volna.

Az izraeli hadsereg a Hezbollahtól számos fegyvert zsákmányolt a hadműveletekben, elfogtak tizenegy, páncéltörő rakétákkal, rakétaindítókkal, gránátokkal és kézifegyverekkel megrakott teherautót is. Pénteken is több hullámban indítottak rakétákat és drónokat Libanonból Észak-Izrael területére, megszólaltak a légvédelmi szirénák Galilea hegyeiben, valamint Haifán és környékén is.

Elolvasom a cikket