Scholz ellenzi Ukrajna meghívását a NATO-ba

Egy háborúzó ország nem lehet a NATO tagja, ezért nincs napirenden Ukrajna meghívása a szövetségbe – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, számoltbe az rbc.ua hírportál a ZDF német tévécsatornára hivatkozva – adta hírül a Karpatalja.info.

A jelentés szerint Scholz emlékeztetett arra, hogy a NATO a vilniusi és a washingtoni csúcson döntött Ukrajna csatlakozásának kilátásairól, és szerinte „jelenleg nincs szükség ezen túlmenően semmilyen új döntésre”. „Egy háborúban álló ország nem válhat a NATO tagjává. Ezt mindenki tudja, ebben nincs nézeteltérés. A NATO-ban pedig a meghívásokat általában elég gyorsan a tagsághoz kötik” – hangsúlyozta, számol be a Karpatalja.info.

A német kancellár azt is elmondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót tekintve megfontolt fellépésekre van szükség, amelyek egyrészt garantálják Kijev támogatását, másrészt biztosítják, hogy ez ne fajuljon Moszkva és a NATO közötti háborúvá. „Itt nagyon világosan kifejezem az álláspontomat, és ezen nem fogok változtatni” – mutatott rá Olaf Scholz.

Elolvasom a cikket