Pest fölött az ég – Kamondy Ágnes lemezbemutató koncertje

A sokoldalú zeneszerző-szövegíró, énekesnő már a 70-es években játszott az Orfeo zenészcsoportban. 40 évvel később ki is adta CD-n az együttes egykori repertoárját. Tangóharmonikán kísérte a Fodor Tamás vezette Stúdió K legendás Woyzeck előadását, játszott Jean Genet lakásszínházi Cselédek című darabjában.

A 80-as években részt vett Jeles András kísérleti színháza, a Monteverdi Birkózókör munkájában, kisebb szerepekben feltűnt Makk Károly, Jancsó Miklós, Bereményi Géza, Xantus János, feLugossy László és Tarr Béla filmjeiben.

Tagja volt az Európa Kiadó zenekarnak és számos színházi előadáshoz írt zenét, majd megalakította önálló együttesét az Orkesztra Lunát, amely egyetlen műsoros kazettát jelentetett meg Szukadal címmel.

Pályafutása első csúcsára a Dalok Közép-Nirvániából című estjével ért fel 1993-ban.

A nagysikerű előadás – a Szerb utcai Egyetemi Színpadon, majd a Székely Gábor, Ács János és Novák Eszter vezette Új Színházban –, egy korszak határát jelentette, nem csak a hazai underground, hanem Kamondy pályáján is: 25 évig nem állt színpadra nagyobb szabású programmal, ám nem tűnt el teljesen a színházi-zenei életből. „Írt, hezitált, zenét szerzett, anyagot gyűjtött” – ahogy azt korábban nyilatkozta.

Mindeközben a Pest fölött az ég című műsor anyagán is dolgozott. Az est címadó dalát, utalva Wim Wenders filmjére, a fiatalon elhunyt filmrendező, jó barát, Xantus János emlékére írta.

A dalciklus egyszerre fájdalmas és derűs, frivol és emelkedett, halk és hangos, sűrűn szőtt és visszafogott, közéleti és közérzeti, éteri és nagyon személyes. Érzéki és itt-ott brutális. Brutálisan érzékeny.

Kamarazenekari finomsággal játszó együttesében énekes partnerei két, kiemelkedően muzikális színésznő – Kisfalvi Krisztina és Roszik Hella, aki hegedűn is kiválóan játszik, valamint Werner Gábor (cselló), Vajdovich Árpád (bőgő, basszusgitár), Váczi Dániel (alt-, sopranino saxofon és glissotár), Papocsi Péter (akusztikus-, elektromos gitár), Varga Orsolya (szintetizátorok, vokál) és Gyenge Lajos (dob, ütőhangszerek).

Az est szerzője Kamondy Ágnes, de néhány dal szövegének írója Karafiáth Orsolya, Kiss László, Molnár Gergely, Simon Márton, a legrégebbi „kortárs” szerző pedig Li Jü császár a X. századi Nankingból.

Végül a rendező, Vörös Róbert, egy-egy mozdulattal helyezi színpadi erőtérbe az előadókat és a Pest fölött az ég univerzumát – egyszerre keltve színház és koncert élményét.

További információ itt:

Elolvasom a cikket