Szerbia már az EU kapujában

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 20:49

Az Európai Bizottság elnöke rámutatott, az Európai Unió Szerbia első számú kereskedelmi partnere és befektetője, ez a kapcsolat pedig egyre fejlődik, a következő évtől pedig a nyugat-balkáni ország is az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) részévé válhat, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi majd a pénzügyi műveleteket.

Ursula von der Leyen arra is kitért, hogy a nyugat-balkáni térség gazdaságát közelíteni kell az EU gazdaságághoz, és a térség piacát integrálni kell az uniós piacba.

„Az elv nagyon egyszerű. Mi megnyitjuk az ajtót a szerb vállalatok előtt bizonyos szektorokban. Cserébe reformokra van szükség a tisztességes piaci feltételek kiépítése érdekében, amelyeket további uniós befektetésekkel fogunk támogatni” – húzta alá.

A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök elismerte, hogy reformintézkedésekre van szükség a jogállamiság, kifejezetten az igazságszolgáltatás és a bírósági ügyek hosszát illetően.

Emellett rámutatott arra, hogy Szerbia számára nagyon fontosak azok az infrastrukturális projektek, amelyeket az Európai Unióval közösen hajt végre. Szerbiával 2014 januárjában kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, és a 35 tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitottak meg, a legutóbbit 2021 decemberében.

Aleksandar Vučić reményét fejezte ki, hogy Szerbia még az idei évben megnyithat egy újabb fejezetcsomagot.

Ursula von der Leyen a tervek szerint pénteken találkozott volna Miloš Vučević szerb miniszterelnökkel is, ám a találkozót lemondta azt követően, hogy kiderült a szerb kormányfő a nap során megbeszélést folytatott Makszim Resetnyikov orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel a szerb–orosz gazdasági és politikai kapcsolatok erősítéséről.

Elolvasom a cikket