Mennyire veszélyes a légi közlekedés az ételallergiások számára?

MH
2024. október 25. péntek. 22:37

Az a vélekedés, hogy a repülés veszélyes a dióallergiások számára, mivel az allergének a szellőzőrendszeren keresztül terjedhetnek. Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy a repülőgépen aeroszolos diószemcsékre kialakuló allergiás reakció kockázata alacsony. A metaanalízis azt is megerősítette, hogy a légi utazás során fellépő allergiás reakciók körülbelül 10-100-szor ritkábbak, mint a földön – írta a gismeteo.ru.

A szellőzőrendszerek három-négy percenként teljesen felfrissítik a levegőt, és a szűrők hatékonyan távolítják el a részecskéket a levegőből.

A mogyorópor tipikus részecskemérete például 2 és 30 mikron között mozog, így a HEPA-szűrők (amelyek a 0,3 mikron méretű részecskék 99,97%-át felfogják) hatékonyan megakadályozzák a por újbóli keringését. A súlyos allergiásoknak azonban továbbra is óvatosnak kell lenniük, és repülés előtt meg kell tisztítaniuk üléseiket és asztalaikat, mivel az allergén részecskék megmaradhatnak rajtuk.

Az ételallergia nagyon gyakori: a statisztikák szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek mintegy 6 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 10 százaléka szenved ebben.

A társuló anafilaxia súlyos reakció, amely azonnali beavatkozást igényel. A súlyos allergiában szenvedők gyakran hordanak maguknál adrenalin-autoinjektort.

Elolvasom a cikket