Magyar Levente: A közös múlt kisajátíthatatlan

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 22:01

„Közösen építettük azt az országot, amely oly sok közös sikert és gazdagságot adott mindannyiunknak, és amely lehetővé tette a közös értékek megszületését” – fogalmazott az államtitkár a Szlovákia – A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája című kötet magyarországi díszbemutatóján.

A 17 500 szlovákiai műemléket bemutató vaskos, ezeroldalas mű szerzője Peter Kresánek művészettörténész, műemlékvédő és építész, aki a kilencvenes évek elején két cikluson át volt Pozsony főpolgármestere.

A rendezvényen a magyar államtitkár a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki Peter Kresáneket, akit Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet méltatott. Magyar Levente az eseményen úgy fogalmazott, nehezen magyarázható, hogy a magyar művészettörténet a mai napig adós a történelmi Magyarország műemléki örökségének tételes feldolgozásával és közkinccsé tételével.

„A műemlékekben leggazdagabb egykori országrész, a Felvidék, a mai független Szlovákia esetében ezt a monumentális munkát egy szlovák ember vállalta magára. Megállapíthatjuk tehát, hogy nem mi magyarok vagyunk a történelmi ország szellemi-kulturális örökségének egyedüli letéteményesei, még kevésbé egyedüli ápolói.

A szlovák kulturális életnek, közérdeklődésnek egyre inkább homlokterébe kerül a közös múlt iránt érdeklődés” – szögezte le az államtitkár.

Magyar Levente fontosnak nevezte, hogy a könyv minél több emberhez eljusson, ezzel is hozzájárulva a jövőben egymás jobb megismeréséhez, az ezeréves közös múlt és a gazdag örökség feltárásához, az egymás érzékenységére való odafigyelés melletti termékeny együttéléshez szlovákok és magyarok között. Köszönetet mondott a szerzőnek azért a nyitottságért, amely ahhoz kellett, hogy a magyar nyelvű kiadásban a magyar szempontú tartalmi módosításkat el lehessen végezni. Orosz Örs, a könyvet kiadó felvidéki Sine Metu Értékmentő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy hasonló történelmi összegzés a történelmi Felvidék műemlékeiről eddig magyar nyelven nem jelent meg.

Elmondta, hogy az úgynevezett történelmi régiók, tehát a néhai vármegyék területi felosztását követve a könyv nyolc fő fejezetre és további huszonöt alfejezetre oszlik.

„Az ezer oldalon több mint tízezer műemléképület leírását tartalmazó kötetet hatezer fotó illusztrálja, ezt huszonöt tematikus térkép, valamint 138 épületmetszet egészít ki. A magyar változat több mint három éven át készült, a fordítói munkát Szeder László geográfus végezte el” – sorolta Orosz Örs.

A Szlovákia – A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája című kötet a jövő héttől a Libri hálózatában, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum boltjában vásárolható meg.

Elolvasom a cikket