Légtánckar, kínai akrobaták, ügyes kutyusok – és se bohóc, se oroszlán

– Önt, mint nemzetközi hírű akrobatát, a légitorna tanárát, a Magyar Légtornász Egyesület alapítóját, és mint tévés és színházi műsorok rendezőkoreográfusát is sokan ismerhetik. Elmesélné, mi a mostani előadás koncepciója?

– A csoda, a varázslat, és mivel az ünnepek alatt zajlanak majd az előadások, amelyeket január 5-ig láthat a nagyközönség, ezért az a célunk, hogy a legkisebbektől az idősebbekig mindenki ugyanúgy megtalálja azt a pontot a műsorban, amit majd magával hazavisz.

A kínai KungFu Boys és a fejen ugrálós szám nagy sikert aratott a nézők körében

A kínai KungFu Boys és a fejen ugrálós szám nagy sikert aratott a nézők körében

Fotó: MH/Török Péter

Nem lesz történet. A klasszikus vonalnál maradtam. A produkciók különállóak, de össze vannak gyúrva egy show-ba. Tehát a táncosokkal és a látvánnyal játszom nagyon sokat, és az élő zenével. A műsor egy csoda folytán elviszi a nézőt a fehér karácsonyhoz a végére. De nem lesz külön narráció, külön sztori, hanem elindulunk a karácsonyi vásárból, amit megtestesítünk egy körhintával, és az körhinta elrepít minket a világ minden tájára, és mi a vége? Mindenhol szeretet van, és fehér karácsony.

– Ha jól vettem ki a beharangozóból, ebben a produkcióban a műsorvezetők sem üldögélnek a babérjaikon, hanem nekik is produkálniuk kell magukat.

– Persze. Köllő Babett és Maka Gyuszi az előadás motorjai lesznek, sok humorral vezetik át a nézőt a produkciók egymásutánján. Nagyon sok múlik rajtuk. A porondmestert és a porond királynőjét az előadás elején magasba emelem, hiszen onnan indulunk, hogy ez egy karácsonyi vásár, ami velük fog kezdődni.

– Gyerekkoromban teljesen más volt az a vándorcirkusz, ahova elvittek a szüleim, mint például azok a cirkuszok, amiket a tévében manapság látok. Mi változtatta meg a cirkuszt ennyire?

– A cirkusz nagyon sokféle lehet, kezdve azoktól a cirkuszoktól, ahol a táncot ötvözik az artisztikummal. Azok inkább a felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek szólnak. Van a Cirque de Soleil, ahol a kosztümök, a zene, a hangulat az, ami elviszi egy másik irányba az előadást. Ha egy klasszikus cirkuszt nézünk, a családi cirkuszokat, nekik is megvan a közönségük. Mindegyik irányzat másról szól.

A Karácsonyi Csodashow varázslatot hoz magával a levegő tornászaival is

A Karácsonyi Csodashow varázslatot hoz magával a levegő tornászaival is

Fotó: MH/Török Péter

Én próbáltam több stílust ötvözni, de az embereknek már olyan magas az ingerküszöbük – a televízióban és az interneten mindenfélét megnézhetnek –, hogy már nagyon nehéz olyasmit csinálni, amit még nem láttak. Én ezt próbálom most a látvánnyal, az élő produkciókkal megvalósítani, de úgy, hogy közben a kis gyerekek számára is élvezhető legyen.

– Adhat valami többletet az is, hogy nem tévén, kivetítőn vagy számítógépen látjuk, hanem élőben az artistákat?

– Azt a többletet adja, hogy előttük történnek a csodák. Nem úgy, hogy ez egy televíziós felvétel, ami lehet akár trükk-felvétel is, vagy olyan, amit összevágtak.

Van például egygyorsöltöző produkció. Itt élőben át fog változni, és egy másodperc alatt legalább tíz különböző ruhában láthatjuk az artistát. És ugyanúgy mindent élőben csinálnak a kínai fiúk, akiknek produkciójából részletet láthattak a sajtó képviselői. Ott például a fején ugrált az egyik artista.

– Hogyan született meg a cirkusz légtánckara, amely a műsorban fog debütálni?

– Úgy, hogy én már régóta próbáltam a légtáncot és a légi akrobatikát a sport irányába elvinni. A világ első légtorna-bajnokságát rendeztem meg 2011-ben itt Budapesten. Most már nagyon sokan űzik ezt a sportot, de én honosítottam ezeket a függönyszerű anyagokat is.

Úgy gondolom, hogy a cirkusz tánckarát látták már mindenféle formában, így felhúzva, úgy felhúzva, de úgy, hogy szinkronban egy trapézon ülve táncolnak, vagy a levegőből itt-ott megjelennek, így még nem, és olyan mozgásokat is fognak csinálni, amit még nem látott a közönség – így legalábbis még nem. Ennek a produkciónak a készítése közben született meg bennem, mi lenne, ha Magyarország első légtánckara most itt a karácsonyi műsoromban lenne?

– Vadállatok már nem szerepelhetnek a cirkuszok műsoraiban. Kik töltik be a helyüket a most beharangozott programban?

– A huskyk, háziállatok, de gyönyörűek, és olyan trükköket csinálnak, hogy leesik a nézők álla.

– Én nagyon vártam most is, hogy mikor jönnek a huskyk. Szerintem a kutyások mind így vannak ezzel.

– Az állatok mindig is a cirkusz egyik fő vonzerői maradnak.

Objektum doboz

– Vannak gyerekek, akik szeretik a bohócokat, de nagyon sokan félnek tőlük. Ön mint régi cirkuszos, meg tudja mondani, miért félnek annyira a gyerekek a bohóctól?

– Ez egy beidegződés, az ő szüleik féltek gyerekkorukban, és ezt viszik tovább.

Jaj, jön egy bohóc, piros orr, kifestett arc. A gyerekek első körben nem tudnak azonosulni egy nagytermetű emberrel, aki ki van festve.

A Saabel-testvérek a huskykkal

A Saabel-testvérek a huskykkal a Karácsonyi Csodashow egyik főszereplői

Fotó: Facebook/Fővárosi Nagycirkusz

– Meg harsány, és furcsán mozog. Nem is mindig kedves, hanem van, amikor kárörvendő.

– Idén más produkció került be a karácsonyi műsorba a bohócok helyett. Egy olasz hasbeszélő fog fellépni, akinek van egy kedves kis állatfigurája. Ő Kenneth Huesca. Nagyon finom humora van, az a fajta humor, amit mindenki megért. Nem az elgáncsolom, és utána lefröcskölöm vízzel, hanem finom poén. És én azt szeretném, ha valaki eldönti, hogy karácsonykor eljön a Fővárosi Nagycirkuszba, ne kelljen attól félnie, hogy a gyereke olyasmit lát, amitől megijed, vagy mondogatni neki, hogy de nem lesz bohóc, de nem lesz oroszlán. Hanem gyere, megyünk, és olyasmit fogunk látni, amit sehol máshol nem láthatunk. Élő mozi lesz. Ez egy igazi családi karácsonyi ünnepi műsor lesz.

– Nagyon büszkék vagyunk a magyar artistákra, akik a Cirque du Soleilben és a világ más világhíres cirkuszaiban láthatók.

– Az egyik tanítványom jelenleg is a Cirque du Soleilben dolgozik, és megengedték neki, hogy a Karácsonyi Csodashow premierjén tuissue számával fellépjen. Tőlem tanulta a tuissue-t még 13 éves korától. Arról a selyemszerű anyagról beszélünk, amelyen az artista fel-le tekeri magát, és nagyon látványos légtáncot tud vele bemutatni.

Elolvasom a cikket