Robert C. Castel: A háború egy új szakaszába lépett

Castel összegezte, mi az, amit tudni lehet Izrael Irán elleni szombati támadásáról. Elmondása szerint közép-európai idő szerint 01:00 óra körül érkeztek az első jelentések robbanásokról Teheránban.

Az izraeli légierő ezt megelőzően szíriai lokátor- és légvédelmi létesítményeket támadott Tel el-Kalib környékén, megnyitva az utat a támadás első hullámának Irán felé.

„A támadásban a csapásmérő eszközökön kívül légi-utántöltő és elektronikai hadviseléssel megbízott repülőgépek is részt vettek, két hullámban támadva az 1600 km-re lévő célpontokat. Ez kicsivel több, mint a Budapest–London távolság” – írta Castel, aki szerint „a támadás célpontjai katonai létesítmények voltak, nem pedig az iráni nukleáris programhoz kapcsolódó vagy energialétesítmények”, azaz ballisztikus rakétákat gyártó üzemek, ezek indítóbázisai, a légvédelmi rendszer és az iráni hadügyminisztériumhoz tartozó létesítmények.

Castel azt is közölte, hogy az iráni légvédelem nagy intenzitással működött a megtámadott objektumok felett, ennek ellenére az izraeli repülőgépek sértetlenül tértek vissza a bázisaikra.

A támadás következményeit Castel négy pontban összegezte, kiemelve: a háború kétségtelenül egy új szakaszába lépett.

1. Izrael a maga részéről befejezettnek nyilvánította ezt a szakaszt.

2. Irán eleinte azt sugallta, hogy semmi nem történt, és a támadás kudarcot vallott. Később ezt az álláspontot revideálta, és megfelelő választ ígért.

3. Ami a támadás kinetikus következményeit illeti, ennek megállapításához meg kell várnunk, amíg friss műholdfelvételek válnak elérhetővé.

4. Ami a támadás politikai következményeit illeti, Irán számára már a támadás puszta ténye is óriási presztízsveszteséget jelent, úgy a hazai közönség, mint a régió szemében. Ez valószínűleg fokozódni fog, amikor a műholdfelvételek és az iráni ellenzék által készített képek kiszivárognak.

Castel kiemelte: a támadás hatékonyságának a kérdése sorsdöntő lehet a hét fronton zajló közel-keleti háború folytatására nézve. „Ha az iráni légvédelmi rendszer nem képes hatásos védelmet nyújtani az ország vezetésének és a nukleáris fegyverprogramnak, akkor a teheráni vezetésnek újra kell gondolnia a stratégiáját, és a háború mihamarabbi lezárására kell törekednie”, összegezte elemzésében a szakértő.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket