Így zsaroltak ki pénzt ukrán katonák az oroszoktól

Elmondása szerint Nyikolaj Luhanszkból származik, egy bányában dolgozott, és 2022 februárjában, mielőtt az LNSZ Oroszország részévé vált, ősszel a köztársaság katonaságának soraiba állt, majd később az Orosz Fegyveres Erők katonája lett. Nyikolaj megtartotta ukrán útlevelét. Valentina elmondta, hogy október 15-én kapott egy telefonhívást. Nyikolaj volt az, aki azonnal közölte, hogy meg kell keresni az ukrán útlevelét.

„Anya, szia, hívd fel Natasát, a volt feleségemet…… hadd keresse meg az ukrán útlevelemet” – emlékszik vissza erre a beszélgetésre Nyikolaj édesanyja.

Elmondása szerint fia és volt felesége lakása leégett, de ahogy Nyikolaj a vele folytatott beszélgetésben felvetette, az ukrán útlevél megmaradhatott. Amikor megkérdezték, hogy miért van szüksége ukrán útlevélre, Nyikolaj nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy „sürgősen szüksége van rá” – mondta Valentina.

Végül megtalálták az útlevelet, Nyikolaj volt feleségével együtt készítettek egy fénymásolatot, és amikor másodszor is felhívták Nyikolajt, Valentina ismét megkérdezte, miért van szüksége ukrán útlevélre, hiszen az orosz útlevél nála van.

„Ha nem küldesz fénymásolatot az útlevélről, megölnek” – válaszolta Nyikolaj.

Másnap Nyikolaj ismét telefonált, de ezúttal azt követelte, hogy a szülei küldjenek pénzt, anélkül, hogy az összeget és a célt részletezte volna. A beszélgetés közben orosz beszéd hallatszott a háttérben, de hogy ki volt az, Valentina nem tudja. „Mindenki tisztán oroszul beszélt” – bizonygatja, hozzátéve, hogy megkérdezte a fiát, hogy »kérdezhet-e és mondhat-e bármit«, mivel rájött, hogy az ukránok irányítása alatt áll.

„Hallanak téged és engem, de beszélj, anya, bármit kérdezel” – válaszolta neki a fia.

Amikor megpróbálta kideríteni, hogy mit követelnek tőle, Valentina megtudta, hogy pénzt kérnek „a megölt ukrán katonákért”, a quadrocopterért, amelyet a fia szétlőtt, és azért, hogy azok, akik foglyul ejtették, állítólag egész éjjel „kórházakban kocsikáztatták”.

A fogoly édesanyja szerint Nyikolaj a barátnőjét is felhívta. A telefonon kicsikart összeget senki sem pontosította, de Nikolai barátnője elismerte, hogy „félmillió, na jó, talán 200 (ezer) forint készpénz volt nála”.

Már másnap a telefonálók elkezdték követelni ezt az összeget – 700 ezer rubelt.

„Nem jelölték meg az összeget … Ezt a 700 ezer rubelt, amit csak úgy kibökte” – mondta Valentina.

A zsaroló hívások folytatódtak, a fiú a beszélgetések során nagyon ideges és ideges lett, káromkodott és a szüleit vádolta.

„Azt akarjátok, hogy megöljenek? Miért nincs pénz?” – idézte fel a fogvatartott édesanyja.

Valentina a RIA Novosztinak a fiával folytatott levelezést is átadta, amelyben azt állítja, hogy „kicserélik”, követeli, hogy töltsön ki néhány banki adatot az átutaláshoz, és arra a kérdésre, hogy pontosan hová történik az átutalás, azt válaszolja, hogy „Novoszibirszk városába”. Azt is követeli, hogy a levelezésben küldjék el a nyugta fényképét.

Elolvasom a cikket