Harry herceg egy fillér adót nem fizet milliárdos öröksége után

Harry herceg anyagi helyzetéről az anyakirályné gondoskodott, 40 éves korában ugyanis hozzájutott ahhoz az összeghez, amit a néhai Erzsébet királyné – II. Erzsébet édesanyja, Harry herceg dédmamája – egy vagyonkezelő alapban helyezett el a számára. A tetemes – hárommilliárd forintnak megfelelő – öröksége után ráadásul még adót sem kell fizetnie – írja a Life.hu.

II. Erzsébet királynő édesanyja 90 millió dollárt tett egy vagyonkezelői alapba az egész családja számára, és az alap egyik kikötése az volt, hogy Harry 40 éves korában hozzáférhet a vagyonrészéhez, ami 8,5 millió dollár. És ugyan eredetileg arról szóltak a hírek, hogy Harrynek adót kell fizetnie a jövedelme után, egy befektetési cég szerint a királyi család elkerülte a szokásos adószabályokat, erről pedig még az anyakirályné gondoskodott. A jelenlegi brit szabályozás szerint ugyanis a vagyonkezelő alapból kifizetett összeg után csak akkor kell örökösödési illetéket fizetni, ha az alapot a magánszemély halálától számított hét éven belül alapították, azonban ebben az esetben ez nem igaz.

„A királyi családnak nagy valószínűséggel volt egy részletes, hosszú távú pénzügyi terve annak biztosítására, hogy ne csak a vagyon kerüljön át nemzedékről nemzedékre, hanem az adóhatékony módon történjen meg” – mondta a szakértő.

Elolvasom a cikket