Így hat az alkohol a látásra

Az alkoholfogyasztás hátterében elég gyakran megfigyelhető a képek érzékelésében fellépő valamilyen zavar – mondta a szakértő. Ebben az esetben az egyik legösszetettebb folyamat a diplopia, amelyet a tárgyak kettős vagy hármas képe jellemez – írja a Lenta.ru.

Hosszú távú, krónikus alkoholfogyasztás esetén a színek érzékelése is torzulhat, és romlik a tárgyak látásának adaptív képessége – mondta Panov. Hozzátette, hogy ez különösen sötétben és rossz látási viszonyok között történő vezetéskor válik érzékelhetővé.

Tatiana Chernyakova orvos szerint a vizuális analizátor legveszélyesebb sérülései a retina és a látóideg károsodása.

„A retina központi részének, a sárga folt területének sérülése a képek tisztaságának fokozatos csökkenéséhez, a színek és a tárgyak alakjának érzékelésében bekövetkező változásokhoz vezet, a tárgyak kevésbé fényesek és homályos kontúrúak lesznek. Ennek következtében az arcfelismerés megnehezül, és nehézzé válik a nagy látásélességet igénylő feladatok elvégzése” – mondta Alexei Panovvegyész.

A toxikus károsodás optikai neuropátia kialakulásához vezet – figyelmeztetett az orvos. „Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és súlyosbítja a B-vitaminok, különösen a B1 (tiamin) és a B12 (cianokobalamin) hiánya, amely az alkoholmérgezés krónikus lefolyását kíséri. Sajnos az elvesztett funkciók nagy része még az alkoholmegvonás után sem állítható vissza teljesen” – zárta a szakember.

Korábban Bator Goncsikov andrológus és urológus arra figyelmeztetett, hogy az alkoholnak lehangoló hatása lehet a libidóra, mivel a gyakori alkoholfogyasztás a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet.

Elolvasom a cikket