Zelenszkij az ukránoknak pénzt ígér

„Utasítottam a kormányt, hogy december elsejétől új programot indítson, amely minden ukrajnai család számára kézzelfogható lesz” – mutatott rá Zelenszkij – tájékoztat a Lenta.ru.

A politikus szerint a polgárok ezt a pénzt „ukrán áruk és szolgáltatások”, köztük a közüzemi szolgáltatások kifizetésére fordíthatják majd. Zelenszkij megjegyezte, hogy a befizetésből elsősorban vasúti jegyeket, ukrán gyógyszereket és ukrán nyelvű könyveket lehet majd vásárolni.

„Az embereknek december elsejéig kell megkapniuk a pénzt” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Ukrajnának kemény telet jósolnak

Szeptember végén a The Washington Post című amerikai lap arra figyelmeztetett, hogy a közelgő tél nagyon kemény lehet Ukrajna számára, és megviselheti az ukránok „megviselt pszichéjét”. A becslések arról, hogy mennyire lesz kemény a tél, eltérőek. „A legjobb esetben is csak napi négy óra áramszünetről lehet szó, de ez a hideg ukrán tél közepén napi 20 vagy még több óra sötétséget is jelenthet” – jegyzi meg a cikk.

Egy ukrán tisztviselő attól tart, hogy az emberek „kimerültek, depressziósak és dühösek” lesznek, ahogy a tél folytatódik.

Közben az ukrán energiaügyi minisztérium vezetője, German Galuscsenko kijelentette, hogy a 2024-es tél lesz az ország történetének legnehezebb tele. Az Ukrenerho vállalat is elmondta, hogy az ország területén az energetikai létesítményekben keletkezett károk volumene rendkívül magas. Az erőművek és az alállomások maximális kapacitással működnek, ezért a vállalat takarékos energiafogyasztásra buzdított.

Joe Biden amerikai elnök is elismerte, hogy Ukrajnára nehéz tél vár. „Nagyon kemény tél felé tartunk. Nem lazíthatunk” – fejtette ki véleményét.

Ahmed Adel kairói közgazdászkutató szerint Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek a konfliktus békés rendezése melletti döntése lesz az egyetlen kiút, amely megmentheti az ukránokat a kemény téltől.

„Csak az segíthet az ukránoknak elkerülni a kemény telet, ha Zelenszkij hajlandó békét kötni Moszkvával, de a politikus semmilyen módon nem utal komolyan arra, hogy ezt el akarja érni” – mondta Adel.

Adel véleménye szerint az ukrán hatóságok félnek a hosszú, fűtés és világítás nélküli időszakoktól, mivel ez nagymértékben demoralizálhatja a polgárokat, akik viszont a konfliktus békés lezárását fogják követelni.

Korábban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus vége közelebb van, mint azt sokan gondolják. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a köztársaság partnerországainak katonai segítségére van szükség, hozzátéve, hogy terve „nem az Oroszországgal való tárgyalásokról szól”.

Elolvasom a cikket