Áttörés a rákgyógyításban

A brit egészségügyi miniszter, Wes Streeting a napokban jelentette be (aki maga is rákbeteg volt korábban), hogy áttörést értek el a rákgyógyításban, egészen pontosan a betegség diagnosztizálásában. Egy, a Southamptoni Egyetem tudósai által kifejlesztett vizsgálat képes 12 gyakori ráktípus 50 fajtáját néhány csepp vérből, még a tünetek megjelenése előtt kimutatni – olvasható a Sunday Mirrorban – tájékoztat a Ripost.

A miONCO-szűrővizsgálat lényegében egy, a koronavírus járvány idején használt PCR-teszt továbbfejlesztett változata. Néhány csepp vérből képes kimutatni az alábbi daganatos megbetegedéseket: tüdő, mell, prosztata, hasnyálmirigy, vastagbél, petefészek, máj, agy, nyelőcső, húgyhólyag, csont és gyomorrák.

A teszt jelenleg 120 fontba, azaz 57.000 forintba kerül. A Southamptoni Egyetem tudósai 20.000 rákos beteg klinikai adatait használták a kidolgozásához és a vizsgálatok szerint 99%-os pontossággal képes a rákot bármely szakaszban, és még a tünetek előtt kimutatni.

Az egészségügyi miniszter szerint a szűrések öt éven belül szélesebb tömegek számára is elérhetők lesznek és tízezrek életét mentheti majd meg. Ugyanis minél előbb felismerik a betegséget, annál hatékonyabban gyógyítható. A következő lépésben tökéletesítik azt a mesterséges intelligenciát, amelyik a vizsgálati mintákat elemzi.

Elolvasom a cikket