Hogyan győzzük le az ételfüggőséget?

Elmondása szerint ez egy hosszú folyamat, amely több hónapig is eltarthat – írja a Sports.kz.

A szakértő először is azt javasolja, hogy találjunk egy kényelmes szokást, és ne hagyjuk ki az étkezéseket. Ez segít elkerülni a vércukorszint ingadozását és a kontrollálhatatlan étvágykitöréseket. Elkezdhet étkezési naplót is vezetni. Fontos tudatosítani, hogy a terápia célja az egészségtelen ételek fogyasztásának és a valódi éhségérzet nélküli evésnek az elkerülése.

A pszichológus többek között azt tanácsolja, hogy ne stresszeljen, hanem mozogjon. A fizikai aktivitás során dopamin és szerotonin hormonok termelődnek, amelyek javítják a hangulatot. Szükséges az elegendő alvás is, mivel az alváshiány a szervezetben csökkenti a leptin szintjét, amely az étvágy szabályozásáért és a jóllakottság érzéséért felelős.

„A táplálkozási szakember segíthet egy egészségtérkép elkészítésével. Meglátja, milyen hiányosságok vannak a szervezetben, esetleg étrend-kiegészítőket ír fel a hiányosságok gyors pótlására” – tette hozzá Bezgina.

A beszélgetés végén a szakember hangsúlyozta, hogy az ételfüggőség pszichológiai munkát igényel, hogy megértsük a rendellenesség okát és megszüntessük azt.

Elolvasom a cikket