Háborognak az oroszok, hogy a nyakukra ültették a „kínaiakat”

Az orosz katonák „K zászlóaljként” hivatkoznak az észak-koreai katonai erőkre, és egyesek „a k*szott kínaiak”-ként emlegetik őket.

Az ukrán hírszerzés információi szerint a felvételt október 23-án éjjel rögzítették titkosított orosz csatornákon. Kiderült, hogy minden harminc észak-koreai katona mellé egy tolmács és három magas rangú orosz tisztviselő kerül, ami miatt az orosz katonák panaszkodnak, hiszen kérdéses, honnan fognak ennyi tisztet találni a feladatra.

Emlékezetes: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken bejelentette, hogy Oroszország már a hétvégén bevetheti az észak-koreai csapatokat az ukrán frontvonalon. A Telegramon közzétett bejegyzésében Zelenszkij azt írta, hogy az észak-koreai hadsereget várhatóan vasárnap és hétfő között vetik be harci területeken. Zelenszkij szerint ez „egyértelműen Oroszország eszkalációs lépése”, bár további részleteket nem közölt a csapatok várható bevetési helyszíneiről.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szintén reagált a fejleményekre, jelezve, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea nemzetbiztonsági főtanácsadói „komoly aggodalmukat fejezték ki” Észak-Korea katonai telepítései miatt. A három ország felszólította Oroszországot és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel ezzel a lépéssel, amely szerintük Oroszország brutális és illegális háborúját Európán túlra, az indo-csendes-óceáni térségre is kiterjesztheti.

Kirby hozzátette, hogy az amerikai kormánynak egyelőre nincsenek konkrét hírszerzési információi arról, hogy az észak-koreai csapatokat pontosan hová vezénylik. Mindazonáltal „valószínűnek” tartják, hogy az észak-koreai katonákat esetleg az oroszországi kurszki régióba küldik, amelyet Ukrajna augusztus óta tart bizonyos szakaszokon ellenőrzés alatt.

Elolvasom a cikket